Hogyan válassz generálkivitelezőt, ha családi ház

Ha családi ház építésére adod a fejed, az első lépés, hogy keresned kell egy generálkivitelezőt, aki megépíti Neked azt az otthont, amit elképzeltél. Nagyon sok múlik ezen a lépésen, nem bízhatod a véletlenre! Szeretnénk Neked segíteni, ezért írtunk egy hosszabb cikket arról, hogy mi alapján fogod tudni kiválasztani a megfelelő kivitelezőt!

 

Mivel ez egy hosszabb bejegyzés, készítettünk hozzá egy tartalomjegyzéket is:

I. Milyen hibákba szaladhatsz bele, ha rossz generálkivitelezőt választasz?
Az építkezés eredménye: Kifizetsz egy rakás pénzt, mégsem azt kapod, amit vártál
Az építkezés időtartama: Annyira elhúzódik az építkezés, hogy már nem is emlékszel, mikor kezdődött
Az építkezés költségvetése: Fokozatosan egyre több költség merül fel, és végül sokkal többet kell fizetned, mint amiről szó volt
Az építkezés leáll: Eltűnik a kivitelező, és magadra maradsz egy félig kész házzal

II. Mi alapján dönts?
Személyes találkozás
Referenciák
Garancia

III. Építkezés profi szakemberekkel: a biztató jelek
Már a kapcsolatfelvétel előtt sokat tudsz róla és sok információval gazdagít
Segít minden szempontot figyelembe venni
Szakszerűen jár el
Egész egyszerűen korrekt

IV. Mire számíts, ha az Evident Home-ra esik a választásod?
1. Kapcsolatfelvétel, személyes találkozó
2. Az alaprajz elkészítése
3. Árajánlat
4. Tervdokumentáció, ütemterv elkészítése
5. Kivitelezés
6. Átadás

I. Milyen hibákba szaladhatsz bele, ha rossz generálkivitelezőt választasz?

Sokan csak megrántják a vállukat, és azt mondják: Na és, mi van akkor, ha rossz kivitelezőt választok? Maximum kicsit többször kell majd elmondanom, amit akarok, és pár nappal később kapom meg a kulcsokat…” 

Őszintén reméljük, hogy Te nem vagy ilyen könnyelmű. Ennél sokkal több forog kockán. 

Sokszor hallani, hogy nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, de ez ebben az esetben nem feltétlen állja meg a helyét. Egyre gyakrabban előfordulnak visszaélések, átverések és csalások is. Ha nem vagy elég körültekintő, akkor nemhogy nem épül fel az új házad, de a pénzednek is búcsút inthetsz.

Nem azért írjuk le ezeket, hogy elrettentsünk a kivitelezőktől. Legalább ilyen veszélyes (de inkább veszélyesebb), ha Te magad állsz neki egyesével levadászni a kőműveseket, burkolókat, ácsokat. Arról nem is beszélve, ha összefog a család és az ismerősök köre, hogy összetákolja az új otthon, és végül semmi nem fog működni, de cserébe soha többé nem telnek már jó hangulatban a karácsonyi ebédek.

Úgyhogy mi inkább arra buzdítunk, hogy keress egy jó generálkivitelezőt! Találd meg azt a céget, amelyik a vállalt munkát jó minőségben és határidőre el fogja végezni! Keresd meg azt a szakembert, akire az építkezés minden fázisában számíthatsz!

Alapos utánajárással nem csak a csalóktól kímélheted meg magad, hanem a kóklerektől is. Ha rosszul döntesz, és rossz kivitelezővel szerződsz, annak borzasztó (nem túlzunk) következményei lehetnek. Összeszedtük ezek közül a leggyakoribbakat. 

Az építkezés eredménye: Kifizetsz egy rakás pénzt, mégsem azt kapod, amit vártál

Egy építkezés nem a spórolásról szól, de minden egyes elköltött forint kidobott pénz, ha nem azt kapod érte, amit szeretnél. Félreértés ne essék, nem azt szeretnénk sugallni, hogy centizd ki a költségvetést. Azzal igazából csak átesnél a ló túloldalára.

Azt szeretnénk csak mondani, hogy nézd meg, kinek és mire adod oda a pénzed. Legyenek meg a céljaid, a terveid, és jogos elvárásod lehet a kivitelező felé, hogy ezeket vegye figyelembe. Ha olyan emberre bízod az építkezést, aki fittyet hány arra, hogyan képzeled el az új otthonod, akkor az a szívednek és a pénztárcádnak is nagyon fájni fog. 

Az építkezés időtartama: Annyira elhúzódik az építkezés, hogy már nem is emlékszel, mikor kezdődött

Ha nincs jól megtervezve és megszervezve egy folyamat, akkor könnyen elakad vagy elhúzódik. Nincs ez másképp egy építkezésen sem! Koordinálni kell, hogy meglegyen minden engedély, hogy időben megérkezzen mindig a szükséges anyag és a hozzáértő szakember. Ha ez nincs felügyelve, akkor megakad az építkezés.

A leállás megakadályozása nagy mértékben a generálkivitelező felelőssége. Ha kifogsz egy pontatlan, trehány kivitelezőt, akkor elképzelhető, hogy már nem is fogsz rá emlékezni, mikor kezdődött az építkezés, mire végre befejeződik.

Az építkezés költségvetése: Fokozatosan egyre több költség merül fel, és végül sokkal többet kell fizetned, mint amiről szó volt

Nem akarunk hamis illúziókat táplálni, pótmunkára a legtöbb esetben szükség van. Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy egész pontosan milyen pótmunkáról van szó, és hogy az milyen plusz költségeket jelent. 

Ha vannak olyan kéréseid, amelyeket az előre meghatározott szerződéses mennyiségeken felül jelentenek munkálatokat (például ha több kapcsolóra vagy daugaljra van szükséged), az természetes, hogy pótmunkát igényel.

Azonban ha olyan pótmunkára van szükség, amelyre a ház használhatósága érdekében van szükség, az finoman szólva sem korrekt a kivitelező részéről. De sajnos ha rossz kivitelezőt választottál, akkor előfordulhat, hogy az ajánlata nem tartalmazta a burkolatot vagy a jogszabályi követelményeknek megfelelő fűtésrendszert. Ha így jársz, akkor a sok apró százezres tételből pillanatok alatt többmilliós pótmunka-költség gyűlhet össze.

Az építkezés leáll: Eltűnik a kivitelező, és magadra maradsz egy félig kész házzal

Lehet, hogy nem leszel kifejezetten csalás vagy átverés áldozata, és amit kifizetsz, azért meg is kapod az ígért szolgáltatást. De attól még nem lesz kellemes, ha az építkezés felénél köddé válik a kivitelező. 

Ráadásul ilyenkor érvényesül a szegény embert még az ág is húzza mondás, ugyanis generálkivitelezés esetében csak 1 generálkivitelezővel megkötött szerződés esetében 5% az  ÁFA. Ha több generálkivitelezővel szerződsz, akkor 27%-os ÁFA lép érvénybe.

Szóval nem elég, hogy a félig kész házba nem fogsz tudni beköltözni, és kezdheted elölről a kivitelező keresést, de még a pénztárcád is bánni fogja a hibát, amit elkövettél, amikor rossz kivitelezővel egyeztél meg.

 

Evident Home

II. Mi alapján dönts?

Jogos felvetés, hogy az imént bemutatott hibák már csak az építkezés során buknak ki. Nem lehet előre tudni, hogy egyik vagy másik szakember bele fog-e vezetni ezekbe a csapdákba, vagy sem. Van viszont jópár szempont, ami alapján megállapíthatod, hogy mennyire lehet jó döntés egy adott kivitelezővel szerződni. Összeszedtük ezek közül is a legfontosabbakat. 

Személyes találkozás

Őszintén szólva, mi nem is értjük azokat az embereket, akiknek elegendő egy telefonos egyeztetés vagy egy e-mail váltás, és már meg is tudják hozni a döntést. Ebben a szakmában (is) nagyon fontos a szimpátia, aminek a kialakulásához gyakorlatilag elengedhetetlen, hogy személyesen találkozzatok.

Ezért már azt jó jelnek veheted, ha a kivitelező, akivel felveszed a kapcsolatot, felajánl egy személyes találkozót, ahol megbeszélhetitek a részleteket. A találkozó pedig lehetőséget ad arra, hogy egy közvetlen interakció alapján meg tudd állapítani, milyen emberrel is állsz szemben.

 

Megbízható a kivitelező?

A személyes találkozó jó alkalmat teremt arra, hogy megpróbáld megállapítani, megbízható-e a kivitelező, akivel beszélgetsz. Lehet, hogy mikor telefonon időpontot egyeztettél vele, akkor kedves volt és előzékeny, de élőben már egész más a helyzet.

Egy körülbelül egy órás beszélgetés elég kell, hogy legyen ahhoz, hogy felmérd a szakértelmét, a hozzáállását, a karakterét. Fontos, hogy szimpatikusnak találd, hiszen egy kölcsönös bizalmon alapuló, egyéves együttműködésről és közös munkáról van szó, amely során az otthonod fog felépülni. 

 

Segítő kezet nyújt, és válaszol a kérdéseidre?

Ne félj kérdezni! Onnan fogod tudni, hogy korrekt és jó szakemberrel van dolgod, ha minden kérdésedre választ kapsz. Bátran kérdezz rá arra is, hogy milyen plusz költségek merülhetnek fel! Ha erre sem ad kitérő választ a kivitelező, sőt, egyenesen megnyugtató amit mond, az már elég jó jel!

Mindig több generálkivitelezőtől kérj ajánlatot! Mondanunk sem kell, hogy ez is komoly vízválasztó lehet! Egyrészt, egy alapos szakember nem fog Neked ajánlatot adni anélkül, hogy látta volna a helyszínt, tehát a telket. Másrészt, ha igazán profi és lelkiismeretes kivitelezővel tárgyalsz, talán éppen ő fogja neked javasolni, hogy mástól is kérj ajánlatot, hogy legyen összehasonlítási alapod. 

Azon pedig ne lepődj meg, ha azt tanácsolja, hogy az ajánlatok közül ne a legolcsóbbat válaszd! Ezzel nem a saját malmára akarja hajtani a vizet! Ha igazán segítőkész, akár abban is segíteni fog, hogy mi alapján hozd majd meg a döntésed, és hogy mire kérdezz rá mindenképp a másik kivitelezőnél is.

 

Felveszi a telefont vagy visszahív rövid időn belül?

Rendszeresen egyeztetned kell majd azzal a kivitelezővel, akivel végül belevágsz a projektbe. Úgyhogy az is a segítségedre lesz a választásban, hogy felveszi-e a telefont, ha keresed. Ne légy nagyon szigorú, ha jó szakember, biztos lesznek más ügyfelei is, de azt elvárhatod, hogy rövid időn belül visszahívjon.

Gondolj csak bele, mit várhatnál attól, aki már az előzetes egyeztetések során elérhetetlen volt?

 

Lehet vele előre tervezni

Egy korábbi bejegyzésben már rávilágítottunk, hogy nagy hiba tervek nélkül belekezdeni egy építkezésbe. Azt is ki kell viszont emelni, hogy a tervezést nem egyedül Neked kell csinálnod (elvégre, nem te vagy a szakember). A jó kivitelezőt arról is megismered, hogy ebben is segítő kezet nyújt, és lehet vele előre tervezni.

A tervezés nem csak azért fontos, hogy minden időben a helyén legyen, és hogy be tudd osztani a pénzed. Kiderülhetnek olyan tényezők is, amelyek gátját jelenthetik az együttműködésnek. Egy egyszerű példa: az épületszerkezet típusa tipikusan egy olyan pont, ami megosztja a kivitelezőket, nem mindenki vállal ugyanis mindenfajta típust. És minél előbb kiderül (még ha minden más klappol is), hogy igazából nem egymást keresitek, annál hamarabb újra tudsz tervezni.

Referenciák

Mi más árulkodna a legjobban valakiről, mint korábbi munkái? Figyeld meg alaposan a kivitelező által korábban épített házakat (lehetőleg nappal, amikor jobban kirajzolódnak az esetleges hibák)! Kérj képeket a munkafolyamatról, az egyes fázisokról is!

Ezek a dokumentumok rengeteg mindenről árulkodnak, bátran megítélheted róluk, hogy milyen munkát szokott végezni.

 

Büszke korábbi munkáira

Talán furcsán hangzik, de igen árulkodó, hogy valaki büszkén tudja-e megmutatni korábbi projektjeinek végeredményét. Aki folyamatosan mentegetőzik („itt a megrendelővel voltak gondok”; „itt a szomszéd miatt kellett módosítani a terveken”), annak vaj van a füle mögött.

Ezzel szemben, aki jó szívvel mutat referenciát, esetleg ő maga ajánlja fel, az biztosan ad a minőségre és minden esetben körültekintően jár el.

 

Mások is ajánlják

Szinte minden szakmára igaz, hogy nincs jobb referencia annál, ha mások ajánlanak valakit. De egy tanácsot azért engedj meg nekünk ezzel kapcsolatban is!

Bárki javasol Neked egy szakembert, mindig kérdezz vissza: „Te is őt választanád legközelebb is?” Ha nem egy egyértelmű igen erre a kérdésre a válasz, akkor mégsem olyan biztos, hogy hallgatnod kell az ajánlásra. Fontos mások véleménye, de vakon azért ne bízz senkiben! 

Garancia

Végül, de nem utolsó sorban: az a generálkivitelező, aki nem vállal garanciát a munkájára, az jó eséllyel maga sem hiszi el, hogy jó munkát végez.

Arról nem is beszélve, hogy 3 év teljeskörű és 10 év szerkezeti garancia vállalása jogszabályi előírás. Ennek ellenére ezt sokan nem veszik figyelembe, úgyhogy légy résen, légy tisztában a jogaiddal! 

III. Építkezés profi szakemberekkel: a biztató jelek

Ha eddig eljutottál, akkor már tudod, hogy milyen hibákba szaladhatsz bele, ha rossz kivitelezővel szerződsz. És ahhoz is van már pár támpontod, hogy mi alapján válassz kivitelezőt. Szerencsére nem csak azt tudod kiszűrni, hogy ki a rossz szakember, hanem azt is, hogy ki az igazán jó.

Már a kapcsolatfelvétel előtt sokat tudsz róla és sok információval gazdagít

Utaltunk már néhány dologra, amikről megismerhetsz egy jó kivitelezőt. Sokról már a kapcsolatfelvétel előtt fontos információkat szerezhetsz.

 

A honlapján megtalálod a legfontosabb információkat

Egy profi kivitelezőnek (cégnek) a weboldala is profi. Házakat épít, nem honlapokat, úgyhogy nem kell a legkirályabban dizájnolt oldalt elvárnod, de hasznos információkat joggal kereshetsz. Egy rövid bemutatkozást (jó esetben képpel, ami szintén segítség az első találkozás előtt) vagy adatokat a műszaki tartalomról tartalmazni fog annak a kivitelezőnek a honlapja, aki komolyan veszi magát és az ügyfeleit.

 

A blogjában és a közösségi média felületein hasznos információkkal szolgál

Ha pedig igazán profi a generálkivitelező, akkor blogot is vezet, sőt még a közösségi média felületein is aktív. Nem csak azért mondjuk ezt, mert mi is igyekszünk ezt csinálni. Egész egyszerűen mindig jobb benyomást kelt egy olyan szakember, aki folyamatosan hasznos információkkal szolgál és megosztja a tudását.

Arról nem is beszélve, hogy a hitelességét is képes növelni azzal, ha örömmel osztja meg a munkáit. Valljuk be, elég gyanús egy olyan kivitelező, akinek a kvalitásairól egyetlen korábbi műve sem árulkodik.

Segít minden szempontot figyelembe venni

Nem szeretnénk nagyon ismételni magunkat, már az előbb is utaltunk rá, hogy az is segít megkülönböztetni a jó szakembert a rossztól, hogy mennyire alapos. Az a generálkivitelező, aki nem hagyja, hogy úgy váljatok el egymástól, hogy maradt benned megválaszolatlan kérdés, az valószínűleg tényleg odafigyel rád és az igényeidre.

Szinte már csak hab a tortán (pedig jó lenne, ha magától értetődő lenne), ha a kivitelező külön odafigyel arra, hogy ne csak a Te kérdéseidet válaszolja meg, hanem a párodét is. Az a szakember, aki külön javasolja a személyes találkozó előtt, hogy mindketten legyetek jelen, biztos lehetsz benne, hogy nagyon lelkiismeretes.

Szakszerűen jár el

Természetes annak is magától értetődőnek kellene lennie, hogy egy kivitelező szakszerűen jár el. Mégis tudjuk mindannyian, hogy sokszor nem ez a helyzet.

Pedig (mivel nem vagy szakmabeli) Te nem tudhatod minden egyes lépésről, hogy rendben zajlik-e, hogy úgy kell-e történnie a dolgoknak, ahogyan történnek. Ha jól választottál, akkor végig azt kell érezned, hogy sínen vannak a dolgok.

 

Engedélyek, előírások, jogszabályok

A szakszerű munka egyik ismérve, hogy a kötelező papírmunka is el van végezve. Te biztosan nem tudnád kapásból felsorolni az összes engedélyt, amire szükség lesz, vagy az összes előírást és jogszabályt, amire oda kell figyelni építkezéskor.

A kivitelezőnek azonban álmából felkeltve is tudnia kell ezeket. A legjobbak segítenek is elintézni a papírmunka rád eső részét, de legalábbis felhívják rá a figyelmedet!

Egész egyszerűen korrekt

Ezt a pontot sem szeretnénk túlragozni. Tényleg csak a legalapvetőbb pontokat szedtük össze, amolyan check-list gyanánt, hogy amikor generálkivitelezőt keresel, elő tudd venni ezt a bejegyzést ellenőrzésképp.

 

Az árajánlat 

Le kell egyeztetni, hogy ki fogja beszerezni az építőanyagot, hogy ebből se legyen később félreértés. De említhetjük a takarítást is. Nem árt tisztázni, hogy Neked kell majd átadás után sikálni, pakolni, súrolni vagy kitakarítva kapod meg a házat. Neked kell konténert szerezned a sitthez vagy gondoskodik róla a kivitelező?

Tudnod kell, hogy pontosan miért is fizetsz. Ha maga az árajánlat nem is tartalmazza, a műszaki tartalomnak akkor is részleteznie kell, hogy mi van benne az árban.

 

Nyitott az ötleteidre, de ha kell, tanácsot is ad

Biztos Te is ismered azt az embertípust, aki sosem hagyja, hogy végigmond, amit szeretnél. Ha egy építési vállalkozó ilyen, akkor nemhogy a kérdéseidet nem fogja meghallgatni, de az ötleteidre sem lesz nyitott.

A korrekt szakember meghallgat, segít mérlegelni, tanácsot ad, de nem akarja rád erőltetni az akaratát.

 

Minden dokumentálva van

Akár tetszik, akár nem, mindent le kell papírozni. Nincs ez másképp építkezéskor sem. Írásbeli szerződést kell kötni, benne a fizetés ütemezésével és a határidőkkel. Vezetni kell az elektronikus építési naplót. Be kell szerezni a szükséges engedélyeket.

Ha korrekt kivitelezővel szerződsz, akkor neki is fontos lesz, hogy a papírmunka is el legyen intézve.

 

A csapata profi szakemberekből áll, nem kóklerekből

Valószínűleg ezzel sem mondunk újat. Teljesen evidens, hogy egy profi szakember hozzáértő, szintén profi szakemberekkel dolgozik együtt. De vajon miből lehet megállapítani, hogy a kivitelező és a mesterek, akiket alkalmaz, nem kóklerek?

Az például elég jó jel, ha állandó csapattal dolgozik a vállalkozó. Az mindegy, hogy ezek alkalmazottak vagy alvállalkozók, a lényeg, hogy ha mindig őket hívja, akkor valószínűleg van köztük egy olyan megállapodás, kötelék, szerződés, amely garantálja, hogy megbízhatóak. 

Egyre gyakrabban hallani, hogy egyes mesterek az épülő házban, bent dohányoznak. Ha ez Téged is zavar, akkor mindenképp tisztázd a kivitelezővel a dolgot. Ezért is fontos, hogy ismerje az embereit, mert így jobban tud majd kezelni egy ilyen ügyet is.

 

Evident Home

IV. Mire számíts, ha az Evident Home-ra esik a választásod?

Az is elég erős érv egy kivitelező mellett, ha nem árul zsákbamacskát, és pontosan tudod, mit hogyan szokott csinálni. A példa kedvéért (és hogy jobban megismerj minket) megmutatjuk, hogy nálunk hogy néz ki a folyamat az első beszélgetéstől a kulcsátadásig.

1. Kapcsolatfelvétel, személyes találkozó

Amikor felveszed velünk a kapcsolatot, röviden bemutatkozunk Neked és mondunk pár szót a munkavállalási folyamatunkról is. Egyeztetjük a házépítés tervezett helyét, beszélünk a telekről, és szó esik az épület szerkezet típusáról is. Ezeket a kérdéseket tisztázva válik egyértelművé, hogy valóban minket keresel-e.

Nekünk alap, hogy egy személyes találkozóval indítjuk el a közös munkát. Az első telefonbeszélgetés vagy e-mail váltás után rögtön egy személyes beszélgetésre invitálunk, hogy minden fontos részletet át tudjuk beszélni a kivitelezéssel kapcsolatban.

2. Az alaprajz elkészítése

Ha minket választasz, még mielőtt árajánlatot adunk, találkozunk a tervezővel is. A tervezővel átbeszéljük az igényeket, a telek adottságokat, a tájolással és a beépítéssel kapcsolatos szabályokat. Ezek alapján készül el az alaprajz.

3. Árajánlat

A kész alaprajz alapján készítjük el a pontos árajánlatot és a szerződéscsomag tervezetét. A mi árajánlatunk mindig tartalmazza a tervdokumentáció elkészítésének költségeit is.

A szerződés aláírásával és az első fizetési ütem befizetésével (5%) útjára is indul új otthonod megteremtése.

Ha szükséges, segítünk a banki ügyintézésben is. Közvetlenül tudunk egyeztetni a bankkal a következő készültségi fok elérésével kapcsolatban. (A generálkivitelezői szerződések előfinanszírozáson alapulnak, azaz kifizetés után épül fel egy adott ütem. Mivel a bank ezzel szemben csak a megépült készültségre fizet, amint az önerő elfogy, a bank még nem utal az önerőből elért készültségre. Mi áthidaljuk ezeket az ütemeket, segítünk elérni a bank által elvárt készültséget.)

4. Tervdokumentáció, ütemterv elkészítése

Elkészül a tervdokumentáció és a hetekre lebontott ütemterv, sőt a pótmunka tételeket is előre egyeztetjük. Nekünk fontos a kiszámíthatóság, ezért a lehetséges pótmunkák árait igyekszünk előre jelezni, sok esetben még a szerződés megkötése előtt fixáljuk.

Amit előre meg lehet határozni (pl. árnyékolástechnika, villanyszerelési vagy gépészeti pótmunkák), mi beletesszük a költségvetésbe. (Ez különösen a CSOK-ot igénybe vevő ügyfeleink jelent sokat, hiszen jogosultak az 5% ÁFA tartalom visszaigénylésére.) 

Lényeg a lényeg: nálunk nem fordulhat elő egy váratlan, előre nem egyeztetett díjbekérő.

5. Kivitelezés

A kivitelezés a 12 hónapos (nagyobb házak esetén 14 hónapos) ütemterv szerint zajlik, és az elektronikus építés naplót is vezetjük. Mi kötbér vállalással szerződünk, ezért a határidőkre is különösen ügyelünk. Kivitelezés közben felelős műszaki vezető ellenőrzi a minőségi munkavégzést, a betervezett anyagok szakszerű beépítését. 

Az ütemterv idővonalára beillesztjük a Te feladataidat is, így Te is látod majd előre, mikor minek van itt az ideje.

6. Átadás

Átadás előtt teljes nagytakarítást végzünk. Tudjuk, mennyivel jobb érzés a már tiszta otthonba belépni. Az elkészült házra pedig 3 év teljeskörű és 10 év szerkezeti garanciát vállalunk.

 

Reméljük, most már Te is felkészülten vágsz bele a generálkivitelező kiválasztásába! 

Ha szeretnél Tőlünk is ajánlatot kérni, ide kattintva felveheted velünk a kapcsolatot! Mi nagyon örülnénk, ha Te lehetnél a következő, akinek megépítjük álmai otthonát!

Ahol jelen vagyunk