Építkezel? Ezek a legfontosabb engedélyek

Építkezel? Ezek a legfontosabb engedélyek

Építkezés előtt és építkezés során számos engedélyt be kell szerezned. De vajon melyek a legfontosabb engedélyek? Ha aktuális vagy fontos számodra ez a kérdés, akkor jó helyen jársz, mindenképp olvass tovább!

1. Egyszerű bejelentés

A 300 négyzetmétert meg nem haladó hasznos alapterületű lakóépületek építésekor (tehát általában családi házak építése esetében) elegendő egyszerű bejelentési eljárást folytatni.

Az egyszerű bejelentést az építtető felelőssége megtenni. Sok esetben az építtető meghatalmazással a tervezőt vagy a kivitelezőt bízza meg ezzel.

Az Építésügyi Hatósági Engedélyezési Eljárást Támogató Elektronikus Dokumentációs Rendszerben (vagy röviden: az ÉTDR-ben) történő bejelentés során megadott adatokat, illetve a mellékletként feltöltött dokumentumokat az építésfelügyelet ellenőrzi. Az eljárás díjtalan. 

Azon építési tevékenységek esetében, amelyeknél nem elegendő egyszerű bejelentést tenni, az építkezés építési engedélyhez kötött.

2. Közterület használatbavételi engedély

Ha az építkezés során szükség van közterület használatbavételére, akkor ehhez engedélyt kell kérni az önkormányzattól. Erre sokszor olyan esetben van szükség, amikor építőanyagot, hulladéktárolót vagy gépet kell elhelyezni a telken kívül. Valamint időnként a közterületet felvonulási területként funkcionál. 

A közterület használatbavétele általában díjköteles.

Külön kategóriába tartozik a közművek bekötéséhez szükséges közterület igénybevétele. Ehhez külön kérelem tartozik. Ez a kérelem azonban nem egyenlő a közműbekötési engedélyekkel, és így nem helyettesíti őket.

3. Közműbekötések engedélyeztetése

Az építkezéshez szükséges ideiglenes, illetve a végleges közműcsatlakozás engedélyeztetését lehetséges és célszerű egyszerre elintézni. 

Ami a vízellátást illeti: a vízbekötő vezetéket mindenképp ajánlott a végleges mérőhelyig kiépíteni. Az építkezés időtartamára pedig legalább egy ideiglenes vízvételi helyre lesz szükség. Az ezzel kapcsolatos kérelmet értelemszerűen a vízművekhez kell benyújtani. A víz bekötésével egyidejűleg a csatornabekötést is kérheted.

Az elektromos ellátást az áramszolgáltatóhoz benyújtott kérvénnyel kell igényelni.

A gázvezeték bekötésével kapcsolatban pedig érdemes tudni, hogy a fogyasztói igény pontos meghatározására is szükség van hozzá. A csatlakozást viszont javasolt a már szerkezetkész épülethez megépíteni a balesetek elkerülése végett.

4. Bontási engedély

Ha a telken, ahová új családi házad fog épülni, bontandó telek áll, akkor bizonyos esetekben bontási engedélyre lehet szükség.

Ha a bontás műemléket vagy helyi építészeti örökségvédelem alatt álló épületet érint, akkor mindenképp bontási engedélyt kell beszerezned a bontáshoz. Ahogy akkor is, ha összeépített házaknál a bontás az alapozásra és a csatlakozó tartószerkezetekre is kihat.

Ha nem vagy benne biztos, hogy szükséges-e bontási engedély, akkor kérheted az illetékes önkormányzat segítségét ennek megítélésében.

5. Hatósági bizonyítvány

Minden olyan épületet csak hatósági bizonyítvánnyal lehet használatba venni, amelynek építése egyszerű bejelentéshez kötött.

Abban az esetben, ha az építkezés még nem zárult le, de a épület bizonyos részei már rendeltetésszerűen és biztonságosan használhatóak, ideiglenes bizonyítványt is lehet kérni.

Ha elsőre hosszúnak tűnik az engedélyek listája, akkor se ijedj meg! Ha hozzáértő generálkivitelezőt választasz, akkor nem neked kell fejben tartanod az összes engedélyt, előírást és jogszabályt. Egy jó kivitelező cég ott segít, ahol tud, és annyi terhet vesz le a válladról, amennyit csak lehet! Ha ilyen céget keresel te is, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot ide kattintva!

Ha pedig tetszett a bejegyzés, akkor kövess minket a Facebook-on és az Instagram-on is, hogy ne maradj le a többi hasznos tartalomról és a legfontosabb információkról sem!

Ahol jelen vagyunk