Családi ház lakberendezési ötletek

Családi ház lakberendezési ötletek

Egy tökéletes családi ház belső tere családbarát, praktikus, hangulatos és akár még ötletes is. De vajon hogyan lehet ilyen? Ehhez hoztunk most néhány lakberendezési ötletet!

#1 Közös terek és privát zugok  

Egy családi ház belső tereinek kialakítása során egyszerre kell érvényesülnie annak a szempontnak, hogy meglegyen a lehetőség a közös időtöltésre is, és annak is, hogy mindenki el tudjon vonulni kicsit. Abban pedig, hogy mindkét funkciót be tudja tölteni egy ház, nagy szerep jut a lakberendezésnek.

Azok a helyiségek, amelyek egyértelműen a közös időtöltés színterei (ilyen például a nappali vagy az étkező), olyan hangulatot kell, hogy keltsenek, ami ezt támogatja. Az alap, hogy legyen például elegendő tér és ülőhely arra, hogy minden ott lakó kényelmesen elférjen. Az atmoszférának pedig olyannak kell lennie, ami hívogató, befogadó otthon képét kelti, és az egymásra figyelés gesztusára is megteremti az ideális környezetet. A lényeg, hogy az ott lakók mindegyike úgy érezze, ez az a hely a házban, ahol mindig értő fülekre találhat, kellemesen töltheti az időt a többiekkel.

Másfelől, arra is mindenkinek meg kell teremteni a lehetőséget, hogy el tudjon vonulni, egyedül tudjon lenni, nyugodt körülmények között tudjon önmagának vagy a hobbijának időt szentelni. Minden családtagnak szüksége van olyan térre, ahol zavartalanul elmélyülhet abban, amivel a legszívesebben foglalkozik épp. Ezeket a helyeket úgy kell kialakítani, hogy maximálisan figyelembe vesszük annak a személynek az igényeit és a karakterét, akinek az a privát tere lesz. Ez jelentheti a fal színét, a bútorok elhelyezkedését, a természetes fény mennyiségét – lényegében bármit. A cél, hogy jól érezze magát az, akinek a kis zugáról van szó!

#2 A világos színek és a fények szerepe

Elsőre talán meglepő lehet, de nagyon sok múlik a természetesen fényen és a színek tónusán, ha arról van szó, mennyire érzékelünk tágasnak egy szobát. Természetesen sokat számít az is, hogy mennyire van bútorokkal és egyéb tárgyakkal, dekor elemekkel túlzsúfolva egy helyiség, de a fény és a világosság is komoly térszervező hatással bír.

Ezért javasolt minél több világos színt használni! A bézs, a krémszínű és más világos színű falak bármilyen otthonhoz illenek: letisztulttá teszik a tereket, ami rögtön tágas és otthonos ház hatását kelti. És hasonló igaz a bútorokra is. A világos tónusok térnövelő hatása akkor is érvényesül, ha a berendezésről van szó. Minderre pedig még rátesznek egy lapáttal a nagy ablakok, amelyeken keresztül bőven jut természetes fény is a belső terekbe.

Úgyhogy ha nincs arra valamilyen egyedi okod, hogy sötét színeket válassz a családi ház belsejének kialakítása során, akkor mindig a világos árnyalatokra koncentrálj!

#3 Növények

Ami a dekorációt és a dizájnelemeket illeti: a legújabb trendek azt diktálják, hogy inkább falra rögzíthető díszek mellett érdemes dönteni. Festmények, (családi) képek, órák és így tovább. De természetesen semmi sincs kőbe vésve, a lényeg,  hogy találd meg a saját stílusod, azt a fajta dekorációt, ami tükrözi a család habitusát, amivel mindenki tud azonosulni, amitől mindenki otthon érzi magát a házban.

Ami egész biztos, az az, hogy a zöld növények nagyon sokat tudnak jelenteni! Ha jut belőlük néhány a közös terekbe, és akár a fürdőszobába is egy-kettő a párát kedvelő fajtákból, az nagyon fel fogja dobni a lakást. A zöld színnek már önmagában nyugtató hatása van, a szép virágok és a levelek vidámabbá és élettel telibbé varázsolják a tereket, és arról se feledkezzünk meg, hogy valamivel egészségesebbé is teszik a levegőt, elvégre oxigént állítanak elő.

Reméljük, hogy tudtunk néhány ötletet adni ahhoz, hogyan alakítsd ki családi házad belső tereit! Lájkold Facebook oldalunkat is, hogy ne maradj le a többi hasznos tippről sem!

Ahol jelen vagyunk