Komolyan kifizetsz egy ekkora rezsiszámlát ahelyett,

rezsiszámla

Ha már jó ideje azon töröd a fejed, hogy belevágj-e az új családi ház építtetésébe, akkor ez a cikk Neked szól! Ha most felveszed velünk a kapcsolatot, egy év múlva az eddig a rezsiszámlák kifizetésére fordított tetemes összeget már sokkal jobb dolgokra is fordíthatod!

Energiahatékonyság

Nehezen megkérdőjelezhető, hogy új ház építésekor különös figyelmet kell szentelni az energiahatékonyságnak. Már csak azért is igaz ez, mert ma már energiahatékonysági előírások is vonatkoznak erre. 

Az ingatlan építtetőjének energetikai tanúsítványt kell beszereznie a használatbavételi engedély kérelmezéséhez, egy (a vizsgálat elvégzésére jogosult) energetikus mérnöktől. 

Hamarosan (várhatóan már 2023-ban) már csak a minimum BB besorolású lakások kaphatnak használatbavételi engedélyt. (De mi a követelményektől függetlenül, már régóta nem adjuk ennél alább.)

De mit is jelentenek ezek a besorolások? Mit jelent az, hogy egy épület energiaigénye a nullához közelít?

A BB energiaosztály hivatalos megnevezése a következő: Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő. Egy lakóingatlan akkor kerülhet ebbe a kategóriába, ha 81 és 100 közé esik az összesített energetikai jellemző számértéke (tehát az épület egy négyzetméterére eső évi energiafogyasztás). 

Ez azt jelenti, hogy BB besorolásban az energiafogyasztás 81 és 100 kwh/m²/év között mozoghat. Ha ez az érték még 81-nél is kevesebb, akkor kaphat AA minősítést a ház (Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb), ha viszont 100-nál több, akkor CC minősítésű lesz (Korszerű). 

Energiahatékony ház építése

A 81 és 100 kwh/m²/év közötti érték elsősorban a nyílászárók minőségén, a hőszigetelésen és a megújuló energiaforrásokon múlik. Az előírások például azt is kimondják, hogy a BB energetikai osztályba tartozó ingatlanok energiafogyasztását minimum 25%-ban megújuló forrásnak kell fedeznie. Ilyen megújuló energiahordozó többek között például a tűzifa, a biomassza, a fapellet vagy éppen a nap-, szél- és vízenergia.

A szabályok hőszigetelés esetében nem magának a szigetelésnek a vastagságát határozzák meg, hanem az egyes szerkezettípusokra vonatkozó hőátbocsátási tényezőket, tehát lényegében a hőszigetelő képességet.

Ha kicsit a számok és a jogszabályok mögé nézünk, akkor megállapíthatjuk, hogy egy minimális energiafogyasztással működő ház 

  • felépítésének költsége az épület becsült élettartama alatt megtérül
  • hosszútávon jóval értékállóbb
  • rezsije pedig kifejezetten alacsony.

Úgyhogy ha még nem egy nemrég épült családi házadban laksz, akkor engedd meg, hogy feltegyük a kérdést: Komolyan kifizetsz egy ekkora rezsiszámlát ahelyett, hogy saját családi házat építenél?

Mondj búcsút a hajmeresztő fűtési számláknak!

Az energiaárak kiszámíthatatlanul emelkednek. Hol a fűtésen, hol a világításon próbálnak meg sokan spórolni, mégsem sikerül a rezsiszámlák összegét lejjebb tornázni. Ha van lehetőséged kitörni ebből az állandó küzdelemből, itt az ideje, hogy lépj!

Megérdemled, hogy egy saját, új építésű családi házad legyen! Az pedig (ahogyan arra rávilágítottunk) garantált, hogy az új otthonod energiahatékony lesz. Ugye, milyen jól hangzik, hogy egy év múlva a vadonatúj otthonodban már nem kell tetemes összegeket fizetned az energiáért? 

Nagyon rövid időt alatt meg fog térülni a ház felépítése. A fűtési költség jelentősen alacsonyabb lesz, a ház pedig hosszú távon őrzi majd értékét.

Attól sem kell félned, hogy a projekt a fentiek miatt bonyolult tervezést kívánna. Csak ügyelj rá, hogy megfelelő vastagságú hőszigetelést és minél korszerűbb fűtési rendszert válassz! Az épületgépészeti berendezésekre és szabályokra viszont már nem a Te feladatod odafigyelni, nyugodtan támaszkodhatsz a tervező és a generálkivitelező rutinjára.

 

Mondj búcsút a hajmeresztő fűtési számláknak, és vágj bele az építkezésbe! 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, segítünk minden lépésben!

Ahol jelen vagyunk