Az 5 legnagyobb hiba, amit építkezéskor

Ha felkészületlenül vágsz bele egy építkezésbe, könnyen lehet, hogy nem leszel megelégedve a végeredménnyel. De mi nem szeretnénk, hogy így járj! Ezért összeszedtük az 5 legnagyobb hibát, amit építkezéskor elkövethetsz. Ha ezekre odafigyelsz, akkor álmatlan éjszakáktól, fejfájástól és felesleges kiadásoktól is megkímélheted magad!

#1 hiba: Tervek nélkül vágsz bele

Őszintén szólva, ez egy igazi Jolly Joker érv, mert sok mindenre vonatkozik egyszerre. Hogy csak a legfontosabbakat említsük: tudnod kell előre, hogy pontosan milyen házat szeretnél, hogy mekkora összeget tudsz rászánni, illetve kicsit később azt is, hogy milyen ütemben kell haladnia az építkezésnek.

Egész egyszerűen tilos belevágni letisztult tervek és költségvetés nélkül! 

Lehet, hogy határtalan a fantáziád, és lelki szemeid előtt már látod a kacsalábon forgó palotát, de két lábbal mindig maradj a földön! Nem feledkezhetsz meg például  arról, hogy nem csak az építőanyag és a szakemberek munkadíja jelent majd költséget!

A legjobban úgy kerülheted el a túl kevés vagy túl sok tervezgetés csapdáját, ha tudatosítod magadban:

Mindennek megvan a maga ideje!

Pontosan ezért van szükség egy átgondolt tervre: 

  • hogy pontosan tudd, honnan, hova szeretnél eljutni, 
  • hogy lásd előre, mi a következő lépés, 
  • és hogy tisztában legyél azzal, hogy az adott pillanatban mire kell épp koncentrálnod.

#2 hiba: Mindenből a legolcsóbbat választod

Ez tipikusan egy olyan csapda, amibe két irányból is bele lehet sétálni. Egyrészt, ha pénzügyileg kicentized a dolgot, akkor kénytelen leszel mindenből a legolcsóbbat választani. Másrészt, ha mindenből a legolcsóbbat választod, akkor arra rövid időn belül rá fogsz fizetni.

Egy ház évtizedekig tartó, folyamatos használatra épül fel. Az alapanyagok tartóssága már csak ezért is különösen fontos! A minőségen nem éri meg spórolni, mert az ebből származó hibák előbb-utóbb úgyis ki fognak bukni, az orvoslásuk pedig ugyanúgy pénzbe fog kerülni. A képlet nem bonyolult: az olcsó anyagot választva lehet, hogy most megspórolsz 5-10 százalékot, de 1-2 év múlva ez olyan hibát szül, aminek az elhárítása sokkal több fog kerülni annál, mint amit megspóroltál.

A legjobb módszer arra, hogy kényszerből se kelljen leadni a minőségből, ha az előzetesen kiszámolt összegre még ráteszel 30-50%-ot. 

Gondolj csak bele: ha felmerül valamilyen plusz költség, amire nem számíthattál, és az váratlanul kivesz a zsebedből egy tetemesebb összeget, akkor ha fillérre ki volt számolva a pénzed, már nem marad elég a jó minőségű burkolatra. 

Ezzel szemben, ha felkészülsz a kellemetlen meglepetésekre, és több pénz áll a rendelkezésedre annál, mint amit előre kiszámoltál, akkor semmiből nem kell majd az olcsóbbat választanod még akkor sem, ha plusz költségek merülnek fel.

#3 hiba: Nincs minden lepapírozva

Szerződés hiányában ne kezdj bele semmibe! Tűnj bármennyire is bürokratának, ragaszkodj hozzá, bárkivel is fogsz kezet, hogy írjatok alá szerződést arról, amiben megegyeztetek. 

Elég csak arra a meglehetősen bosszantó (hogy durvább jelzőt ne használjunk), de nem ritka esetre gondolni, mikor egy szakember egyik napról a másikra eltűnik. (Azt a rémálmot már csak zárójelben merjük leírni, hogy egyes kivitelezőket is elnyel néha a föld.) Ilyenkor a köztetek lévő megállapodás írásos bizonyítéka nélkül teljes tehetetlen vagy. Viszont ha hivatalosan tudod igazolni, hogy mit vállalt, akkor akár jogi útra is terelheted az ügyet (nem kellemes eset, de jobb annál, hogy felszívódik a pénzeddel együtt).

Egy másik szereplő, akivel fontos lehet írásban is megállapodni, az a szomszéd. Megéri mindennel kapcsolatban egyeztetni vele (és ezt írásos formában is rögzíteni), ami érintheti őt: legyen az a kerítés vagy épp az ő kilátásába eső falak, stb. Így nem csak a jószomszédi viszonyt tudod megalapozni, de ha később mégis elmérgesedik köztetek a helyzet, akkor bizonyítékod lesz a beleegyezéséről. 

Legyenek meg a szükséges engedélyek is az építkezéshez! A hivatalos hozzájárulások, jóváhagyások birtokában elkerülheted a bírságok, félbeszakadt építkezések okozta álmatlan éjszakákat.

Végül, de nem utolsósorban: legyen vezetve az elektronikus építési napló! 

Ez ugyan egyszerű bejelentésnél nem kötelező, de mindenképpen ajánlott. Az e-építési naplóban ugyanis nyomon lehet követni a kivitelezéssel kapcsolatos minden információt.

A naplóban tudod hivatalosan átadni az építési munkaterületet a kivitelezőnek (a legjobb kivitelezők, segítenek Neked ebben). Ezt követően már a kivitelező vagy a műszaki vezető feladata a napló vezetése, de jó, ha tudod, hogy minden egyes munkavégzési napról bejegyzést kell rögzíteni a naplóba (sőt, arról is, ha nem történik munkavégzés). Az építési tevékenység lezárásakor pedig (a kivitelező kifizetése után) a naplóban rögzül a műszaki átadás-átvételi eljárás is.

#4 hiba: Rossz helyről tájékozódsz

Könnyű beleesni abba a hibába is, hogy megpróbálod az összes ismerős és vadidegen kommentelő tanácsát megfogadni. De hidd el, ebből nem sok jó sülhet ki! Lehet, hogy a nagybátyádnak tuti tippje van arra, hogyan spórolj az anyagon, vagy hogy egy szimpatikusnak látszó kommentelő az évszázad trükkjét írta le egy régi poszt alá, de inkább hiteles forrásokból próbálj meg tájékozódni!

Jobban jársz, ha az okoskodó tanácsok helyett valódi referenciákat és ajánlásokat veszel alapul. Sokkal jobban hangzik, ha valaki azért ajánl Neked egy generálkivitelezőt vagy egy mestert, mert értette a dolgát, megbízható volt és határidőre végzett mindennel. (Ezzel szemben villanjon fel benned a vészlámpa, ha a kisboltban azt hallod, hogy a Megoldja Okosba Jani kevesebből megcsinálja, mint bárki más és még anyagot is tud olcsón szerezni”!)

A legjobb, amit tehetsz, hogy még bőven azelőtt, hogy belevágnál a projektbe, megkeresed az interneten azokat a szakembereket, akik valóban értenek ahhoz, amit csinálnak. Nem is kell még felvenned velük a kapcsolatot, elég ha elkezded olvasni a blogoldalukat, vagy ha követed a közösségi média felületeiket. Így egyrészt Te is számtalan hasznos és releváns információval gazdagodsz, másrészt pedig, rövid időn belül fel fogod ismerni, hogy ki az, aki tényleg profin végzi a dolgát. 

Így mire odajutsz, hogy árajánlatot kérj, már tudod, hogy kivel érdemes felvenned a kapcsolatot! 

#5 hiba: Rossz kivitelezőt választasz

Lehet, hogy ezzel a ponttal kellett volna kezdeni a sort. Nem árt ugyanis rögtön az elején tisztázni, hogy ki is fogja felépíteni a házat!

Te magad szeretnéd egyesével levadászni a megfelelő szakembereket? Családi projekt az építkezés, és mindenki ott segít be, ahol tud? Ebben a két esetben is igazak az eddigi tanácsok, de ahogy láthattad, sokszor úgy fogalmaztunk, hogy szinte biztosra vettük, hogy generálkivitelezőhöz fogsz fordulni.

Mi ugyanis ezt ajánljuk! Hidd el, sokkal jobb az, ha nem szakad minden a Te nyakadba! És nem csak azért mondjuk ezt, mert mi magunk is kivitelezők vagyunk. 

Sőt, egyenes arra szeretnénk buzdítani, hogy 4-5 helyről is kérj ajánlatot! (Ha Tőlünk is szeretnél, ide kattintva felveheted velünk a kapcsolatot!) Így lesz összehasonlítási alapod, így fogod tudni felmérni, hogy melyik kivitelező lehet a legprofibb, a legmegbízhatóbb. 

Ki tud olyat mondani vagy mutatni, ami már az első pillanatban megdobogtatja a szívedet? Ki az, akin látszik a lelkesedés és a szakértelem? Ki az, akinél el fogod kerülni az itt bemutatott hibákat? 

 

Ha megtalálod a számodra tökéletes kivitelezőt, akkor biztonságban érezheted magad! 

Tégy egy próbát, mert lehet, hogy pont minket keresel! Tedd meg az első lépést álmaid otthona felé, és vedd fel velünk a kapcsolatot!

Ahol jelen vagyunk