Energiaminimum, avagy hogyan találjunk fogást a

Néhány egyszerű szabállyal és egy kis kísérletezéssel beállíthatjuk a háztartás fogyasztását arra a szintre, ahol még minden kényelmesen működik, de egyetlen forintot sem kell fölöslegesen energiára költenünk. Az alább felsorolt ötletek közül már egy-egy praktika alkalmazásával látványos eredményt érhetünk el. A spórolás sokszor nem is igényel plusz anyagi befektetést, csak egy kis odafigyelést, vagy tudatos vásárlást.

KONYHÁBAN

Konyhai eszközeink rengeteg energiával működnek. A hűtőből érdemes egyszerre kivenni azokat az élelmiszereket, amik az adott étkezéshez szükségesek, majd egyszerre visszatenni, ami nem fogyott el. Az ideális hőmérséklete +7 fok, a mélyhűtőé maximum -18 fok. Ha lábasban főzünk, kifejezetten hasznos fedőt használni, ezzel ugyanis kevesebb energiával készíthetjük el az ételeket. Maradékhő elve is sokat segíthet: a tészta forrás után pár perc múlva már majdnem kész, és a tűzről levéve is megpuhul. A vízforralóban egyszerre annyi vizet forraljunk fel, amennyire valóban szükségünk van, hiszen kevesebb vizet kevesebb idő és energiabefektetéssel forral fel a készülék.

NAPPALIBAN

A nappaliban általában kisebb fogyasztók találhatók, de éves szinten akár a töltőink kihúzásával is több ezer forint marad a zsebünkben. A LED-izzók akár huszonötször hosszabb élettartammal is rendelkezhetnek mint a hagyományosak, és mintegy 75 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak. Redőnyök, árnyékolók okos használatával, egyszerűen szabályozhatjuk az otthoni hőmérsékletet. Ha télen felhúzzuk, nyáron pedig leengedjük a redőnyöket, akkor szükség szerint melegebb vagy hűvösebb hőmérsékleten tarthatjuk az adott helyiséget. Már pusztán azzal, hogy rendszeresen megpucoljuk az ablakot, világosabb lesz a szoba, így jobban ki tudjuk használni a természetes fényt. Minden fok, mellyel alacsonyabb a hőmérséklet a lakásban, 5-6%-kal alacsonyabb számlát eredményez. Profi szigeteléssel és energiahatékonyabb nyílászárókkal szintén tehetünk környezetünk és pénztárcánk védelméért.

FÜRDŐBEN

Az átlagos felhasználású ruhákat elég 30 fokon mosni. Ezzel csökken a víz felmelegítésének költsége, ráadásul ezek a mosások általában rövidebbek is, mint a nagy, forró vizesek. Az energiatakarékos villanybojler is csak akkor hatékony, ha megfelelően karban van tartva, és rendszeresen vízkőtelenítve van! Kád helyett zuhanyzás választásával fele- vagy harmadannyi meleg vizet fogyasztunk, víztakarékos adapterekkel – amik a vizet levegővel dúsítják – fele annyi vizet használunk, mint a klasszikus zuhanyrózsákkal.

ÉPÜLETBEN

Minél vastagabbak az otthonod falai, és minél jobban szigetelnek a nyílászárók, annál kevesebb hő megy pocsékba. A födémre ez különösen igaz, hiszen a megfelelő méretezéssel 20-30% energia is bent marad a fűteni kívánt helyiségekben. Korszerű hőszivattyús rendszerekkel, napelemes rásegítéssel pedig akár passzív ház szintig is eljuthat egy épület. Új építésű családi házaink műszaki tartalmát úgy állítottuk össze, hogy a rezsiköltségek a lehető legkevésbé megterhelőek legyenek majd az ott lakók számára. 

A részletes specifikációkat itt tudjátok átböngészni:

https://evidenthome.hu/muszaki-tartalom/

Ahol jelen vagyunk