Családi házak műszaki leírása

Legutóbbi bejegyzésünkben a jó generálkivitelező megtalálásához nyújtottunk segítséget. Ezúttal a műszaki leírást vesszük górcső alá, és bemutatjuk, nálunk milyen műszaki tartalmak közül választhatsz. Ez egy kicsit szakmai téma, de azért igyekeztünk érthetően fogalmazni! Ha mégis kérdésed merülne fel, vagy inkább szóban beszélnéd át az egyes műszaki leírások részleteit, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot!

 

Családi ház műszaki tartalma

Egy családi ház építésének egyik legfontosabb (ha nem a legfontosabb) dokumentuma a műszaki leírás, vagy másnéven a műszaki tartalom. Ha úgy tetszik, a generálkivitelezés során alkalmazott technológiai eljárást tartalmazó leírás alapköve egy új ház megépítésének. 

A műszaki tartalomnak az épület azon adottságairól kell információt nyújtania, amelyek a beépített alapanyagokhoz kötődnek: többek között a lábazatról, a falazóanyagról és a szigetelésről.

Az Evident Home-nál 3 különböző műszaki tartalmat is kínálunk 

Egy műszaki leírásnak mindig az akkor hatályos szabályozásokat betartva kell megszületnie. A műszaki tartalomnak a teljes ház fajlagos energetikai számaiban meg kell felelnie az elvárásoknak.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Egy generálkivitelezőnek nem szabad zsákbamacskát árulni, pontosan rögzíteni kell, hogy milyen műszaki tartalmat tud garantálni, hogy az árban mely munkafázisok és milyen beépített alapanyagok vannak benne.

Mi, az Evident Home-nál három különböző műszaki tartalommal kínálunk családi házakat: ECO, STANDARD és PREMIUM néven. 

Ezek mindegyike BB energetikai osztályba tartozik (erről bővebben ide kattintva olvashatsz), tehát a közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek felelnek meg. Ez praktikusan azt jelenti, hogy 81 és 100 közé esik az összesített energetikai jellemző számértéke (az épület egy négyzetméterére eső évi energiafogyasztás). 

Szintén közös bennük, hogy egyszerű bejelentéshez szükséges komplett tervdokumentáció tartozik hozzájuk. Ez tartalmazza 

 • az építészi tervdokumentációt (helyszínrajzok, alaprajz, metszetek, homlokzati tervek), 
 • a gépészeti berendezések rendszertervét (előzetes energetikai számítással, műszaki leírással), 
 • az elektromos műszaki leírást,
 • és a statikai méretezést (az alapozást, a falazást és a tetőszerkezeteket tekintve).

Mind az ECO, a STANDARD és a PREMIUM műszaki tartalmunk részét képezi még a telek felmérése, melyet geodéta végez, és a ház kitűzése GPS koordináták alapján

Végül, de nem utolsósorban, az alapozás és a lábazat tekintetében is azonos a három műszaki leírás. Mind a három esetében 90 cm mélységben és 50 cm szélességben készül a sávalap, és 1 sor Leier 30-as zsalukő képezi a lábazatot.

A 3 műszaki tartalom a többi tulajdonság tekintetében térnek el egymástól.

Ha szeretnél átfogóbb képet kapni róluk, annak érdekében, hogy ki tud választani közülük azt, amelyik a legszimpatikusabb számodra, akkor olvass tovább! 

 

ECO műszaki tartalom

Egy műszaki leírás információkat tartalmaz többek között a falazásra, a tetőszerkezetre, a szigetelésre vonatkozóan. Nincs ez másképp ECO műszaki tartalmunk esetében sem.

Az ECO kategóriába tartozó családi házaink falait Porotherm 30 X-therm RAPID téglából készítjük, 11 sor magasságban. A héjazatot pedig Terran Standard Újház betoncserép rendszer alkotja, melyek színe a lehetőségek közül tetszőlegesen megválasztható. 

A födém előregyártott, méretpontos, gombamentesített és impregnált (vízhatlan) szeglemezes rácsos faszerkezet, melyre ISOCELL cellulóz hőszigetelés kerül 25 cm vastagságban. ECO házainkhoz horganyzott acéllemez csatornarendszer tartozik.

A szigetelést 4 komponens alkotja:

 • 15 cm EPS homlokzati szigetelés,
 • 10 cm XPS lábazati szigetelés,
 • 12 cm lépésálló N-150 aljzatszigetelés,
 • és a már említett 25 cm cellulóz szigetelés.

A nyílászárók a jól ismert fehér GEALAN S8000 nyílászárók. A válaszfalakat 10 cm-es Rigips Habito gipszkartonból húzzuk fel. Ez egy megerősített gipszkarton rendszer, amely sokkal jobban hangszigetel a tégla válaszfalaknál, és a teherhordó képessége is jóval nagyobb. (Ide kattintva egy videót is megnézhetsz a Habito válaszfalról.)

A mennyezetet 2 réteg gipszkarton álmennyezet (1 réteg tűzgátló gipszkarton és 1 réteg normál gipszkarton) alkotja, kiegészülve a függesztett álmennyezettel, amelynek része egy fém tartó vázszerkezet is.

A házhoz gázkazán tartozik, az otthon melegét pedig padlófűtés adja, melyhez 25% megújuló energiát 2,5 kW napelem biztosít.

 

STANDARD műszaki tartalom

STANDARD műszaki tartalommal rendelkező családi házaink falazása az ECO-hoz hasonlóan Porotherm 38 X-therm RAPID téglával valósul meg 11 sor magasságban. A héjazat ebben az esetben viszont már készülhet Terran Standard Újház, Synus vagy Danubia betoncserépből is.

A bádogozás itt is horganyzott acéllemez csatornarendszer, a tetőszerkezet pedig a fentiekhez hasonló tulajdonságokkal rendelkező szeglemezes rácsos faszerkezet.  A födémre azonban itt már 30 cm vastagságban kerül ISOCELL cellulóz hőszigetelés.

A STANDARD műszaki leírású házaknál a szigetelést

 • a tetőszerkezet 30 cm-es cellulóz szigetelése mellett 
 • 12 cm EPS homlokzati szigetelés,
 • 10 cm XPS lábazati szigetelés,
 • és 12 cm aljzatszigetelés alkotja.

Fehér GEALAN S9000 nyílászárók és 10 cm-es Rigips Habito megerősített gipszkarton válaszfal rendszer adják meg a STANDARD házak belső stabilitását és stílusát. 

Mennyezet tekintetében nincs különbség az ECO és a STANDARD házak között.

A STANDARD műszaki tartalom fűtésrendszere viszont annyiban eltér az ECO-tól, hogy monoblokkos hőszivattyú tartozik hozzá, igaz, ebben az esetben is padlófűtés biztosítja a kellemes meleget a hideg hónapokban.

 

PREMIUM műszaki tartalom

PREMIUM műszaki tartalommal bíró házaink falazása már 12 sor magasságban készül Porotherm 38 X-therm RAPID téglából, melyre 10 cm XPS lábazati szigetelés kerül. A héjazatot itt is Terran Standard Újház, Synus vagy Danubia betoncserép rendszer alkotja, többféle választható színben.

A bádogozás PREMIUM házainknál színes ALU csatornarendszerrel történik, a födém pedig választható: szeglemezes rácsos faszerkezet vagy monolit vasbeton ácsolt faszerkezet is lehet, melyre ISOCELL cellulóz hőszigetelés kerül 30 cm vastagságban.

Ami a szigetelést illeti: a két fent említett szigetelés mellett 12 cm homlokzati EPS szigetelés és 12 cm lépésálló N-150 aljzatszigetelés tartozik még ehhez a műszaki tartalomhoz.

A nyílászárók GEALAN S9000, fehér színű ablakok és ajtó. A válaszfalak pedig 10 cm-es YTONG falak, melyek strapabírósága egészen elképesztő.

A mennyezet szerkezetét ebben az esetben is 2 réteg gipszkarton álmennyezet adja: 1 réteg tűzgátló gipszkarton, függesztett álmennyezet fém tartó vázszerkezettel és 1 réteg normál gipszkarton.

A fűtést pedig (a STANDARD-hoz hasonlóan) monoblokkos hőszivattyú biztosítja padlófűtéssel.

Ezeket kapod (még!) az Evident Home-tól

Függetlenül attól, hogy az ECO, a STANDARD vagy a PREMIUM csomagot választod, vannak olyan szolgáltatások, amelyeket garantáltan megkapsz Tőlünk.

Kérned sem kell: ha minket választasz, akkor automatikusan jár tervezői művezetés és felelős műszaki vezető, valamit szakági műszaki vezetők. Teljeskörű felelősségbiztosítással dolgozunk, szabály szerint vezetjük az elektronikus építési naplót, energetikai tanúsítványt készíttetünk, és nem hagyunk magunk után szemetet: kitakarítva kapod meg a kész házat, és a sittet is elszállítjuk. És ha szükséges, CSOK- vagy hitelügyintézésben, valamint meglévő ingatlan adás-vételében is segítünk.

 

Ha szeretnéd letisztultabb formában is áttekinteni, mit tartalmaz az ECO, a STANDARD és a PREMIUM műszaki tartalom, akkor kattints ide, ahol táblázat segíti az összehasonlítást. (Itt olvashatsz még néhány kiegészítő információt is, ha szeretnél.)

Ha pedig fel szeretnéd venni velünk a kapcsolatot, akkor ide kattintva láthatod az elérhetőségeinket! Álmaid otthona egy karnyújtásnyira van, tedd meg felé az első lépést!

Ahol jelen vagyunk