Erről ismered fel a profi szakembereket

Erről ismered fel a profi szakembereket egy építkezésen

Egy korábbi bejegyzésünkben mókás és bosszantó építkezési bakikat szedtünk össze. Csupa olyat, amit profi szakember nem követ el. Ezek a bakik rossz referenciák, kifejezett ellentétei annak, amikor valaki azért ajánl neked egy szakembert, mert nagyon meg volt vele elégedve. De vajon mi vezet ahhoz, hogy elégedett lehetsz egy szakemberrel? Miről ismered fel egy építkezés során, hogy profival van dolgod?

A profi szakember profi generálkivitelező csapatát erősíti

Korábban írtunk már arról, hogyan válassz generálkivitelezőt, ha családi ház építésére adod a fejed (kattints ide, ha még nem olvastad esetleg). Abban a bejegyzésben szó esett arról, hogy milyen hibákba szaladhatsz bele, ha rossz generálkivitelező mellett döntesz, ahogyan arról is, hogy miről ismered fel a profi kivitelezőket.

Az egyik fontos jele annak, hogy hozzáértő és megbízható generálkivitelezővel van dolgod, az az, hogy a csapata is profi, lelkiismeretes szakemberekből áll.

Egy állandó, összeszokott csapat már önmagában bizalmat kelthet. Ha a kivitelező vagy más szakember mindig ugyanazokkal dolgozik, akkor feltehetően van a csapat tagjai és közte egy olyan kötelék (például jelentős szakmai tapasztalatot adó közös munkák vannak a hátuk mögött), amely egyfajta garanciát jelenthet arra, hogy ezúttal is jó munkát fognak végezni.

A profi szakember minden fontos információt rögzít írásban

Klisés, de igaz, és ide is illő megállapítás, hogy a szó elszáll, az írás megmarad. Azaz nagyon fontos, hogy egy építkezéssel kapcsolatban mindig, minden lényeges adat és információ dokumentálva legyen!

Azt is mondhatnánk, hogy sokszor egész egyszerűen ez különbözteti meg a profi szakembereket a dilettánsoktól. Gondolj bele, te kiben bízol jobban? Akivel meg tudsz állapodni, és írásban is rögzíteni tudjátok a részleteket – vagy egy olyan emberben, aki szóban megígéri, hogy hétfő reggel itt lesz, és mindent úgy csinál, ahogy mondtad (aztán szerdán hív, hogy megy majd csütörtökön)?

A dokumentálás és a szükséges információk írásban történő rögzítése mindkét fél számára fontos. Ez jelenti a munka alapján. A megrendelő részéről az igények és kérések rögzítése, valamint a fizetési kötelezettség vállalása miatt – a szakember részéről pedig az elvállalt munka részletezése miatt.

A profi szakember meghallgat, és szakmailag megalapozott tippet ad

A munkavégzés technikai részleteit, a megvalósítás mikéntjét a szakembernek kell tudnia. Az elképzelések viszont a te fejedben vannak meg. A profi szakembert arról is meg lehet ismerni, hogy végighallgatja, mit szeretnél, nyitottan áll az ötleteidhez. Nem akarja ő jobban tudni, hogy te magad mit akarsz, csak azért, mert már számos hasonló munka a háta mögött van.

Ugyanakkor ő fogja tudni, hogyan kivitelezhető egy-egy elképzelés. Ezért segíthet felmérni, hogy egy-egy terv hogyan valósítható meg, és akár tanácsokat is adhat.

Például ha az új családi házad épül, és a járólappal kapcsolatban van valamilyen egyedi elgondolásod, joggal várhatod, hogy a burkoló szakember meghallgasson, és adott esetben javaslatot tegyen a konkrét megvalósításra. 

A profi szakember szakszerűen jár el

Egy ideális világban magától értetődő (a valóságban tudjuk, hogy sajnos, nem mindig az), hogy az építkezésen dolgozó szakemberek szakszerűen járnak el.

Ha valóban profik építik a házadat, akkor sínen lesz minden: a megfelelő sorrendben, megfelelő időzítéssel zajlanak a dolgok, és nem fognak becsúszni amatőr hibák.

Plusz az is hozzátartozik a szakszerűséghez, hogy valóban professzionálisan zajlik a munkavégzés, nem pedig hasraütésszerűen. Tehát a szakik nem ott helyben, kísérletezgetve találják ki, hogyan végezzék el a feladatot, hanem bejáratott módszereik vannak.

A profi szakember korszerű eszközöket és technológiát használ

Kicsit kapcsolódik is az előző ponthoz, hogy egy profi szakember korszerű eszközöket és technológiákat használ. Akárhol tart is a pályáján valaki, elvárható, hogy figyeljen az újításokra, járjon nyitott szemmel, és mindig a legjobb megoldást keresse. 

Ahogyan mondjuk az orvosi diagnosztika vagy a közlekedési eszközök tekintetében, úgy a szerszámok és az építkezéseken alkalmazható technológiák tekintetében is történtek változások az elmúlt évtizedekben. Azok a szakemberek, akik nem haladtak a korral, nem vettek tudomást a változásokról, egyfelől saját munkájukat nehezítik meg elavult eszköztárukkal, másfelől pedig nem is tartoznak a legjobbak közé.

A profi szakember egyenesen kommunikál

Egy profi szakembertől elvárhatod, hogy egyenesen kommunikáljon veled. Ez nem azt jelenti, hogy jól el tudsz vele beszélgetni bármiről, hanem azt, hogy világosan és érthetően elmondja neked, hogy mire lehet számítani, milyen munkát fog végezni, mit tud elvállalni. 

Nem túloz, nem hárítja a felelősséget – jelzi, ha valami nem valósítható meg, és akár más opciót is kínál helyette. A hanyagul odavetett „persze, kész lesz” mondat helyett, például, sokkal biztatóbb, ha valami olyasmit hallasz, hogy „5-én fogjuk tudni elkezdeni ezt a munkát, és három hét alatt fogunk végezni vele”.

A profi szakember betartja a szabályokat

Teljesen jogos azt feltételezni, hogy egy profi szakember minden olyan vonatkozó szabályt, előírást ismer, ami a szakmájához kötődik. Tudja, mihez milyen engedélyre van szükség, és tudja, hogy mi az, ami a hatáskörén kívül esik.

És – természetesen – be is tartja a szabályokat! A sokak által oly’ jól ismert „megoldjuk okosba” nem olyan nyerő taktika, ha valóban profi módon gondolkozol. Ha ilyesmivel találkozol, az nem a szakmai és etikus működés jele.

A profi szakember pontos

Végül, de nem utolsósorban: mi más is lehetne a profi szakemberek védjegye, mint a pontosság, a precizitás, a határidők betartása?

A minőségi, időre elkészülő munka valójában mindennek az alapja – főleg egy építkezésen! Ha ez nincs, borulhat minden: az ütemterv és a költségvetés is!

Akár te magad szeded össze a szakembereket új házad megépítéséhez, akár egy generálkivitelezőre bízod a dolgot, járj nyitott szemmel! A bejegyzésben felsorolt szempontok mindegyike segíthet megállapítani, hogy profikkal van-e dolgod!
De ahogy mondani szoktuk: ha jó kivitelezőt választasz, akkor nem lehet gond! Ha az Evident Home-ot választod, akkor biztos, hogy profik építik meg a házad!

Ahol jelen vagyunk