Mi az energetikai tanúsítvány, és miért

evident_home_blog_energetikai_tanusitvany

Az energetikai tanúsítvány lényeges információkat árul el egy épületről. Minden új épületnek rendelkeznie kell energiatanúsítvánnyal – ez jogszabályi követelmény. De miről is szól pontosan ez a tanúsítvány? Mit kell róla tudni? Ebben a bejegyzésben minden lényeges kérdésre választ kapsz!

Az energetikai tanúsítvány  

Egy Európai Uniós előírás alapján 2012 óta minden új épület építésekor kötelező energetikai tanúsítványt készíteni. 

Ez azt jelenti, hogy minden új házhoz tartozik egy energetikai minősítés/besorolás. Ezt tartalmazza a tanúsítvány, amely egy egyedi azonosító kóddal (Hiteles Energetikai Tanúsítvány-kóddal, azaz HET-kóddal) is rendelkezik. Ez bizonyítja többek között azt, hogy a tanúsítvány az Országos Építésügyi Nyilvántartás adatbázisába is bekerült.

Az ingatlanok építtetőinek tehát energetikai tanúsítványt kell beszerezniük a használatbavételi engedély kérelmezéséhez, egy (a vizsgálat elvégzésére jogosult) energetikus mérnöktől (aki szerepel a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara névjegyzékében).

Mikor nem kell energetikai tanúsítványt készíteni?

Van néhány kivétel, amelyek esetekben nem szükséges tanúsítványt készíteni. 

Nem kell például többek között

  • önálló, más épülethez nem csatlakozó, 50 m2-nél kisebb épülethez,
  • az évente 4 hónapnál rövidebb ideig használt épülethez (így például a nyaralókhoz),
  • hitéleti célra használt épülethez.

A kivételek teljes listáját kormányrendelet rögzíti. 

Meddig érvényes az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány 10 évig érvényes. 

Tíz év után újra el kell végezni az energetikai minősítést, valamit többek között abban az esetben is, eladás vagy bérbeadás történik, illetve akkor is, ha az épületre irányadó jogszabályi követelményérték megváltozik.

Mit mutat meg az energetikai tanúsítvány?  

Az energetikai tanúsítvány (vagy másnéven energiatanúsítvány) az épületek energetikai tulajdonságairól tájékoztat: megmutatja, hogy az adott épület energiahatékonysága milyen szintű. 

Ez általában úgy történik, hogy az épület éves energiafogyasztását összehasonlítják egy ugyanolyan, a jogszabályban rögzített pillanatnyi energetikai követelményeknek megfelelő épület energiafogyasztásával. (A tanúsítvány ennek tükrében tartalmazhat javaslatot az energiamegtakarítás lehetőségeire is.)

A besorolás a legjobb „AA++” kategóriától, a legrosszabb „JJ” kategóriáig terjedhet. (A „CC” kategória jelenti a mindenkori energetikai követelményszintnek éppen megfelelőt.)

Hamarosan (várhatóan már idén) már csak a minimum BB (Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő) besorolású lakások kaphatnak használatbavételi engedélyt. (Mi egyébként már régóta nem adjuk ennél alább.)

AA++ Minimális energiaigényű
AA+ Kiemelkedően nagy energiahatékonyságú
AA Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb
BB Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő
CC Korszerű
DD Korszerűt megközelítő
EE Átlagosnál jobb
FF Átlagos
GG Átlagost megközelítő
HH Gyenge
II Rossz
JJ Kiemelkedően rossz
Az energetikai besorolások és értelmezésük

A „BB”, valamint az annál kedvezőbb besorolások megszerzésének alapfeltétele (a minimális energiafogyasztás mellett) az épület külső felületeinek megfelelő hőszigetelő képessége, valamint a legalább részben (minimum 25%-ban) megújuló energiákkal való ellátottság. 

„BB” besorolásban az energiafogyasztás 81 és 100 kwh/m²/év között mozoghat. Ha ez az érték még 81-nél is kevesebb, akkor kaphat AA minősítést a ház (Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb), ha viszont 100-nál több, akkor CC minősítésű lesz (Korszerű).

Energiahatékony ház építése

A „BB” besorolásban meghatározott, 81 és 100 kwh/m²/év közötti érték elsősorban a nyílászárók minőségén, a hőszigetelésen és a megújuló energiaforrásokon múlik. 

Ha kicsit a számok és a jogszabályok mögé nézünk, akkor megállapíthatjuk, hogy egy minimális energiafogyasztással működő ház 

  • felépítésének költsége az épület becsült élettartama alatt megtérül,
  • hosszútávon jóval értékállóbb,
  • rezsije pedig kifejezetten alacsony.

Ha Te is ilyen családi házat szeretnél, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot ide kattintva! Megépítjük Neked álmaid energiatakarékos otthonát!

Ahol jelen vagyunk