#SZAKMÁZUNK: A villanyszerelő

A villanyszerelők munkájának eredménye igen látványos: fényt és áramot hoznak életünkbe.

A villanyszerelők munkájának eredménye igen látványos: fényt és áramot hoznak életünkbe. De vajon miről szól ez a szakma egész pontosan? Mit csinálnak a villanyszerelők, mi az, amit laikusként is érdemes róluk tudni? #SZAKMÁZUNK rovatunk legújabb bejegyzésében ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A villanyszerelők munkája

Nehéz elképzelni a mindennapjainkat áram nélkül. Az elektromosság az életünk része. Elég csak arra gondolni, hogy áramkimaradás esetén hirtelen mennyire nem tudunk mit kezdeni magunkkal. Egy-egy hosszabb áramszünet pedig igazán meg tud bénítani bárkit: ha nem is a tévé és a világítás nélkülözése, akkor a hűtő és a mikró használhatatlansága miatt.

Talán nem túlzás tehát azt mondani, hogy a villanyszerelők munkája nélkül könnyen komoly problémákba ütköznénk. Pedig meglehet, hogy ez még azokban a szakemberekben sem tudatosul, akik az épületek, házak, lakások, irodák villamoshálózatának kiépítését, javítását, karbantartását végzik.

Laikusként sokszor mi magunk is csak annyit látunk, hogy a villanyszerelő vés, fúr, csavarozgat, vezetékeket babrál – majd hirtelen lesz fény és áram. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, értelemszerűen ennél jóval összetettebb munkát végeznek a villanyszerelők.

Mit csinál a villanyszerelő?

Az építőiparhoz köthető mesterségek többségéről csak felületes tudás él az emberek fejében. (Többek között ezért is indítottuk el #SZAKMÁZUNK rovatunkat, hogy kicsit pontosabb képet adhassunk ezekről a szakmákról. A rovat további részeihez vezető linkeket lásd a cikk alján.) Pedig jól tud jönni, ha képben vagy azzal kapcsolatban, hogy ki, milyen feladatokat lát el egy építkezés során. 

A villanyszerelők tevékenységét azért a legtöbben szokták tudni körvonalazni, de munkafolyamataik komplexitását már kevesen ismerik fel. Ez pedig sokszor magával vonzza azt is, hogy sokan nem is feltétlen tudják, mikor, milyen esetekben érdemes villanyszerelőhöz fordulni.

A különböző elektromos berendezések beállítása, szervizelése és javítása képezi elsősorban a feladatait egy villanyszerelőnek. Például villamos berendezések kialakítása (fogyasztásmérő hellyel), konnektorok, vezetékek, kapcsolók, világítástechnikai eszközök telepítése, karbantartása. Vagy elektromos áramkörök kialakítása, tesztelése és hibás, elavult elektromos berendezések javítása, cseréje.

Nagyobb projektek megvalósításakor nem egy villanyszerelőt érdemes szerződtetni, hanem egy összeszokott csapatot. Ilyen projekt lehet új épületek elektromos berendezéseinek megtervezése, vagy régi elektromos rendszerek korszerűsítése, karbantartása, de akár építészeti tervrajzok, áramköri rajzok kivitelezése is.

Villamoshálózat kiépítése egy új házban

Egy új családi ház megépülésekor akkor van szükség villanyszerelőre, amikor a ház falai már állnak. A villanyszerelő ilyenkor kézhez kapja a tervrajzot, amelyen látja, hogy melyik helyiségbe hány konnektort, milyen világítást és kapcsolókat szeretnénk. Ezek alapján kijelöli, hogy hol futnak majd a vezetékek, majd ki is alakítja számukra a helyet. 

Ezt szokták hívni a villanyszerelői munka legpiszkosabb részének: a vezetékek és szerelvények kivésését. Ezt követi a szerelvénydobozok és az úgynevezett gégecsövek elhelyezése. Ezeket általában gipsszel rögzítik.

A villanyszerelőnek ki kell számolni, hogy hány darab, és milyen vastagságú vezetéket vezet be az egyes helyiségekbe. Ezt elsősorban a világítás és az elektromos készülékek becsült energiaigénye alapján tudja számolni, valamint figyelembe kell vennie, hogy hány darab kapcsoló, világító test, elektromos berendezés lesz az egyes helyiségekben. 

A megfelelő számú és vastagságú vezetékek behúzásával, és a kapcsolók felhelyezésével zárul a villanyszerelők munkája, és végül egy ellenőrzéssel lehet késznek nyilvánítani a ház villamoshálózatát.

Elektromos hibák javítása

Ha generálkivitelezőre bízod családi házad építését (például ránk), akkor nem is feltétlen fogod látni ezt a folyamatot – a kapcsolók, lámpák, konnektorok, berendezések helyének meghatározásán kívül nem lesz vele dolgod.

Sokkal valószínűbb, hogy úgy kerülsz közelebbi ismeretségbe egy villanyszerelővel, hogy valamilyen hiba elhárításához hívod segítségül. Például ha valami szikrázik, füstöl, pislákol, leveri a biztosítékot, és így tovább.

Ilyenkor lehetséges, hogy túlterhelés okozta a problémát, ami orvosolható az áramkörök jobb elosztásával. Ez sokszor nem egyszerű feladat, mivel ha korábban is lépett már fel hasonló probléma, amit egy másik villanyszerelő már valahogy kezelt, akkor azt is számításba kell venni. Emellett pedig pontosan meg kell ismerni a lakás villamoshálózatát is ahhoz, hogy sikeres legyen a problémamegoldás. 

Hol dolgoznak (még) villanyszerelők? 

Végül, de nem utolsósorban oszlassuk el azt a tévhitet is, hogy villanyszerelőkre csak és kizárólag az építőiparban, és a fentihez hasonló problémák megoldásakor van szükség. Találkozni lehet a szakma képviselőivel kereskedelmi és ipari környezetben is –  egyre gyakrabban van rájuk szükség például automatizálási folyamatok kialakításakor.

Azokat a szakembereket, akik a lakások, házak vezetékeit, berendezéseit állítják be és tartják karban, sokszor az úgynevezett háztartási ágazatba sorolják.

A kereskedelmi ágazathoz tartoznak azok a villanyszerelők, akik kereskedelmi épületek villanyvezetékeinek szervizelését látják el. Mivel a kereskedelmi épületek energiaellátása más formában történik, ezeknek a villanyszerelők más jellegű megoldásokat is kell alkalmazniuk.

Az ipari villanyszerelők pedig külön engedéllyel is rendelkeznek. Ők ugyanis nagyméretű berendezésekkel és egyéb technikai kivitelekkel foglalkoznak, vagy gyárakban dolgoznak.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold Facebook oldalunkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! Ha pedig új családi házon töröd a fejed, tedd meg bátran az első lépést: vedd fel velünk a kapcsolatot, és mi megépítjük neked álmaid otthonát!

#SZAKMÁZUNK rovatunk további részei:
A kőműves
Az ács
A festő
A burkoló

Ahol jelen vagyunk