Mókás és bosszantó építkezési és kivitelezési

Mókás és bosszantó építkezési és kivitelezési bakik

Itt az április: a bolondok napja, sőt a bolondok hónapja! Ez a hónap a mókáról és a kacagásról szól – jó esetben. De ha Te vagy az elszenvedője valamilyen malőrnek, akkor lehet, nem fogsz annyira nevetni. Összeszedtük azokat a mókás és bosszantó építkezési és kivitelezési bakikat, amelyeket jobb, ha messziről elkerülsz – például úgy, hogy a mi tervezőnk készíti családi házad terveit.

Bizarr és megmagyarázhatatlan esetek

Tele van az internet olyan képekkel, amelyek vicces, és egyben érthetetlen építőipari, kivitelezési „megoldásokat” mutatnak meg. Ezek amennyire mókásak, annyira abszurdak is – gyakorlatilag nincs rájuk magyarázat.

Mi most nem bizarr, megmagyarázhatatlan eseteket gyűjtöttünk össze, hanem olyanokat, amelyek valóban könnyen előfordulhatnak akár a Te házadban is, ha nem figyelsz a részletekre és/vagy rossz kivitelező mellett döntesz. (Persze, tudjuk, az ördög nem alszik, ha nagyon rossz szakemberrel szerződsz, bármi előfordulhat, akár ennél durvább dolgok is… Éppen ezért kifejezetten ajánljuk figyelmedbe Hogyan válassz generálkivitelezőt, ha családi ház építésére adod a fejed? című bejegyzésünket, hogy biztos elkerülj minden lehetséges katasztrófát!)

Nézzük hát, melyek azok az építészeti bakik, amelyekkel (sajnos) kifejezetten gyakran találkozni – pedig messziről el kellene kerülni őket.

Azok a bizonyos furcsa ablakok

Ha nem valamilyen (jó értelembe vett) kreatív tervezés eredménye egy furcsa formájú vagy érdekes helyen elhelyezkedő ablak, akkor bizony tervezői (ne adj’ Isten: kivitelezési) hibáról van szó.

Vannak azok a bizonyos értelmezhetetlenül apró vagy épp kinyithatatlan ablakok, amelyek nem igazán töltik be a funkciójukat. Találkozni olyanokkal is, amelyek olyan helyre lettek megálmodva a falon, ahol lényegében lehetetlen hozzájuk férni – és mivel például tűzfalra vagy sűrű bokorra néznek, még csak fényt sem engednek be.

És ne feledkezzünk meg azokról sem, amelyeknek olyan furcsa formája van (igen, nagyon érdekes alakú ablakokkal is találkozni), hogy nem igazán lehet megfelelő keretet vagy üveget találni hozzájuk.

Rossz irányba nyíló ajtók

A legutóbbi bejegyzésünkben is felhívtuk a figyelmet arra, hogy már az alaprajzon jelölni kell, merre fognak nyílni a nyílászárók. Ha nem lesz elég hely teljesen kinyitni őket, az nagyon bosszantó lesz – hosszú-hosszú évekig!

Vagy egy másik, ehhez hasonló probléma, amikor az elrendezés miatt, ha egyszerre nyitsz ki két ajtót vagy ablakot, akkor azok összeakadnak. Tipikusan ez akkor fordul elő, ha egymásra merőlegesen elhelyezkedő falak találkozásánál van két ajtó – és mindkettő egy irányba nyílik.

Tartóoszlop ott, ahol nem kéne

Nem ritka az sem, hogy egy tartóoszlop valami elképesztő rossz helyre kerül. Jellemzően például a fedett terasz kellős közepére. 

Nagyobb házakban találkozni oszloppal folyosó közepén, sőt az előszobában is. Ezek amellett, hogy akadályt jelentenek a mindennapokban, még esztétikailag is bőven hagynak kívánnivalót maguk után.

Nincs elég hely a mosdóban

Senki nem szereti a szűk mosdókat – aki valaha volt olyan mellékhelyiségben, ahol nem lehetett kényelmesen megfordulni, az tudja, mennyire kényelmetlenek az apró illemhelyek.

És ezt még tudja tetézni az is, ha például az ajtó is úgy nyílik, hogy nekiütközik mondjuk a mosdókagylónak. Ezek a kialakítások egy életre megkeseríthetik a mindennapokat – különösképpen a reggeleket.

A konyhabútor rossz kialakítása

A konyhabútor jó megtervezése is megér egy misét. Annyi buktató van benne, mint égen a csillag.

Gyakori hiba például, ha a fiókok úgy lettek elhelyezve, hogy nyitáskor összeütköznek – vagy még rosszabb: ki se lehet teljesen nyitni őket a másik fogója miatt. 

Vagy ügyelni kell például a sarokszekrényekre is, nem mindegy, hogy ezekhez mennyire lehet hozzáférni, és hogy hogy nyílik az ajtajuk. 

Veszélyes szintkülönbségek

Amikor úgynevezett trón kerül valahova a házba – például egy nagyobb fürdőszoba sarkába – nos, az nagyon sokszor problémákat szül. Például azért, mert a burkolat nem jelzi világosan a szintkülönbséget, ami lábujjfájdalmakhoz vezethet – ha érted, mire gondolunk…

De egyébként is jobb elkerülni a felesleges szintkülönbségeket, megszámlálhatatlan bosszúságot tudnak okozni még akkor is, ha egyébként szépen vannak kialakítva.

Indokolatlan beugrók 

Talán mindannyiunk számára ismerősek azok a kis beugrók, amelyek nem alkalmasak arra, hogy bármit is tároljunk bennük – viszont tökéletesek helypazarlásra. 

Ezek az apró terek sokszor nem is mutatnak jól, és még az energiahatékony fűtést is megnehezítik.

Tetőtér rossz kialakítása

Praktikus (és mutatós) tud lenni a tetőtér beépítése – de aki járt már rosszul kialakított, ferdefalas szobában, az tudja, milyen veszélyes lehet a fejekre a tetőtér.

Ha túl alacsony a beépített tetőtér belmagassága, akkor bizony behúzott nyakkal kell járni az ablak közelében. És ez nem épp az a kényelem és luxus, amire mindannyian vágyunk.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg építkezés előtt álló ismerőseiddel, és lájkold Facebook oldalunkat is! 
Ha pedig pont most aktuális Neked is egy vadiúj családi ház, kattints ide, és vedd fel velünk a kapcsolatot! Ha a mi tervezőnk készíti házad terveit a felügyeletünk alatt, biztos, hogy nem fogsz olyanokkal találkozni, amiket ebben a cikkben szedtünk össze.

Ahol jelen vagyunk