Így tudsz árat kalkulálni: családi ház

Így tudsz árat kalkulálni: családi ház négyzetméter-ára és az építkezés költségvetése

Ha egy új családi házra vágysz, biztosan szeretnéd tudni, hogy mennyibe fog kerülni új otthonod felépülése. Ebben a bejegyzésben azt mutatjuk meg, hogy mi mindenre kell odafigyelned ahhoz, hogy ki tudd számolni a költségeket!

Hol szeretnél házat építtetni?

Ha tudni szeretnéd, hogy milyen négyzetméter-árral számolhatsz, az első és legfontosabb, amit figyelembe kell venni, az a helyszín. Hol lesz a ház?

Köztudott, hogy egészen más árakkal kell számolni annak függvényében, hogy az ország mely pontján vagyunk. Nagyvárosokban, a városok agglomerációjában, vagy épp kistelepüléseken más és más árakkal fogsz találkozni.

Értelemszerűen nincs kőbe vésett szabály, nem lehet egy olyan fix összeget mondani, ami általánosan igaz, és minden esetben érvényes. Hozzávetőleges azonban meg lehet határozni az összegeket, és ehhez szükség van a település megnevezésére.

Mi például Budapesten (és vonzáskörzetében), valamint Kecskeméten (és vonzáskörzetében) építjük meg ügyfeleink családi házait, és különbséget kell tennünk az árfekvésben annak függvényében, hogy melyik városban épül fel az adott ház.

A műszaki tartalom

Egy másik fontos szempont, ami alapjaiban határozza meg, hogy mennyiből fog felépülni egy családi ház, az nem más, mint a műszaki tartalom.

A műszaki tartalom a generálkivitelezés során alkalmazott technológiai eljárást tartalmazó leírás, amely alapköve egy új ház megépítésének. Az épület azon adottságairól kell információt nyújtania, amelyek a beépített alapanyagokhoz kötődnek: többek között a lábazatról, a falazóanyagról és a szigetelésről. Magától értetődő, hogy meg fogja határozni egy ház felépítésének az árát az, hogy melyik műszaki tartalomra esik a választás.

Hány négyzetméteres lesz a házad? A családi ház négyzetméter-ára 

Ha tudod az új ház helyét, és kiválasztottad mellé a neked tetsző műszaki tartalmat is, akkor már nem a sötétben tapogatózol!

Az egyszerűség kedvéért vegyünk most alapul minket, az Evident Home-ot! Ahogyan fentebb is írtuk, Kecskeméten és Budapesten vállaljuk családi házak felépítésének teljes kivitelezését.

Mi három különböző műszakitartalom-kategóriát különítünk el: ECO, STANDARD, valamint PRÉMIUM kategóriákból válaszhatnak ügyfeleink. A három kategória leírását a Műszaki tartalom menüpont alatt találod, ide kattintva pedig elolvashatod azt a blogbejegyzést, amelyik részletesebben is bemutatja őket.

(Ha bármelyik műszaki tartalommal ajánlatot szeretnél kérni tőlünk, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot ezen a linken!)

Fedett terasz

Nincs családi ház fedett terasz nélkül! Ha már egyszer saját családi házad lesz, ne hagyd ki egy kényelmesen nagy, árnyékot adó, esőtől védő terasz lehetőségét, ahol kipihenheted a napi és a heti fáradalmakat, és a meleg nyári estéken elszürcsölhetsz néhány jéghideg innivalót.

Fontos, hogy fedett teraszban gondolkozz! Egy fedetlen terasz 25°C feletti napos időben és esőben sem használható igazán, lényegében elveszti terasz-funkcióját. 

A fedett terasz mérete befolyásolni fogja, hogy végül mennyiből fog megépülni a házad, ezért már a számolgatásnál döntened kell arról, hány négyzetmétereset szeretnél.

Szükséged van garázsra?

Ha nincs szükséged garázsra, akkor egyszerű képlet – már ami a számolást illeti, mert az autók, motorok, biciklik és a többi hasonló biztonságos tárolására garázs hiányában más megoldást kell találnod. Ez lehet tároló, műhely, és egyéb hasonlók, de ezek kialakítását is figyelembe kell venni a tervezésnél!

Ha tudod, hogy szeretnél garázst, akkor azt is határozd meg, hogy egyállásos vagy kétállásos garázsra lesz szükséged. Egy egyállásos garázs esetében plusz 20 m2, egy kétállásos garázs esetében minimum plusz 36 m2-rel kell számolni a ház alapterületét illetően.

Az építkezés költségvetése 

És ha már számolsz, számold ki nagyjából az építkezés teljes költségvetését! Így fogod tudni, hogy végül hozzávetőlegesen mennyibe fog kerülni mindennel együtt az új családi házad!

Az alapanyagok ára mellett (amelyekről lényegében a műszaki tartalom kiválasztásánál már döntöttél) van még néhány tétel, amivel számolnod kell! Az építkezést megelőzően el kell készülnie például a tervdokumentációnak – sok generálkivitelező ennek a költségét beleszámolja az árba, amit az árajánlatban ír, de azért kérdezz rá, és legyen a fejedben, hogy ez is külön költség!

És természetesen nem csak az anyagdíj, és a szakemberek munkadíja az, amiért fizetned kell, hanem az egyéb szükséges eszközökért, munkálatokért, és a pótmunkákért is (például a sittes konténerért vagy az építkezést lezáró takarításért). Ha ez nincs benne az árban, akkor külön kell számolnod vele!

Ahogyan például a konyhabútor is pénzbe fog kerülni, és a közmű bekötésének is díja lesz.

Minden költséget tételesen összeszedve fogod tudni kiszámolni, hogy végül pontosan mennyibe is fog kerülni a kész ház.

Ide kattintva 12 különböző példát láthatsz arra, hogy jellemzően milyen házakat építünk ügyfeleinknek. Lapozd végig a katalógust, egy irányadó árat is feltüntettünk minden egyes háznál! Ha bármelyiket szimpatikusnak találod, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot, szívesen beszélünk veled a további részletekről!

Ahol jelen vagyunk