Családi ház: az építkezés menete

Családi ház: az építkezés menete

Mielőtt belevágsz az új családi ház építtetésébe, nem árt, ha előre tudod az egyes lépéseket. Az építkezés menete nálunk előre meghatározott terv szerint zajlik. Ezt mutatjuk be ebben a bejegyzésben!

1. A tervezés

Miután kiválasztottad a legjobb kivitelezőt, és aláírtátok a kivitelezési szerződést, megkezdődik a munka oroszlánrésze. 

Az alaprajz és a műszaki tartalom alapján a tervezők megkezdik a tervdokumentáció és az ütemterv összeállítását. Ez egy soklépcsős folyamat, amelyből számos különböző szakember kiveszi a részét.

Földmérés

Először is a földmérő, aki geodéziai felmérést készít. Ő határozza meg pontosan a telekhatárokat és a beépítési határokat. Ez azért fontos lépés, mert nem lehet akárhová házat építeni: a helyi építési szabályzat (HÉSZ) határozza meg, hogy az építési hatóságok mit engedélyeznek. 

A geodéziai felmérés és az engedélyezési dokumentációk 4-6 hét alatt készülnek el. Ez a dokumentáció tartalmazza a jogszabály által meghatározott terveket és műszaki leírásokat, így többek között

  • a helyszínrajzot,
  • az alaprajzot,
  • a homlokzati terveket,
  • a statikai méretezést
  • és az elektromos, valamint a gépészeti műszaki leírást is.

Főépítészi jóváhagyás

A dokumentumok elkészültével a tervező véleményezteti a település (vagy a kerület) főépítészével a terveket. Erre azért van szükség, hogy a koncepció megfeleljen a helyi adottságoknak. (Nem ritka, hogy például a helyi értékvédelmi szempontokból kifolyólag csak tégla színű lehet a cserép.)

A főépítészi jóváhagyás után a területért felelős építési hatóság is elbírálja a terveket, és néhány héten megkezdődhet az építkezés. 

A terület előkészítése

Ez idő alatt a generálkivitelező kivitelezői felelősségbiztosítást köt, és előkészíti a kivitelezést: kiszámítja az anyagszükségletet, és bizonyos anyagokat már elő is rendel. 

Az építési hatóság elbírálásával egy időben pedig megkezdi a terület előkészítését, hogy az alapozási munkálatok megfelelő körülmények között megkezdődhessenek majd. Előfordulhat, hogy nagyobb földmunkára is szükség van, amit a megrendelővel egyeztetve kell elvégezni.

Elektronikus építési napló

Egyszerű bejelentésnél nem kötelező elektronikus építési naplót vezetni, de mindenképpen ajánlott! A naplóban lehet ugyanis nyomon követni a kivitelezéssel kapcsolatos összes információt.

Annak érdekében, hogy a megrendelőink mindig nyomon tudják követni, hogy hogy áll az építkezés, mi, az Evident Home-nál minden esetben vezetünk e-naplót! (A napló megnyitása a kivitelezőt megbízó építtető feladata – de mi, természetesen, segítünk ebben is!) A naplóban történik meg a munkaterület hivatalos átadása.

2. Az építkezés

A kivitelezés 12-14 hónapos ütemterv szerint zajlik. Az Evident Home-nál különös figyelmet fordítunk arra, hogy tartsuk a határidőket (kötbér vállalással szerződünk). Az ütemterv idővonalára illesztjük be a megrendelő feladataidat is: így építtetőként Te is látod előre, mikor mivel kell foglalkoznod, hogy gördülékeny legyen a munkavégzés.

Az építkezés során felelős műszaki vezető ellenőrzi a munkavégzés minőségét, a betervezett anyagok szakszerű beépítését.

Alapozás

Amiről az alapozási munkák előtt neked kell gondoskodnod, az az, hogy kialakításra kerüljenek a telken a vízvételi és az áramvételi pontok. Víz esetében elegendő lehet fúrt kút is, de érdemes inkább vízóra és kerticsap kialakítása mellett dönteni. Az áramvételi pont esetében két lehetőség van: ideiglenes villanyóra mellett és a már végleges villanyóra-szekrény és mérőóra mellett is dönthetsz.

Az alapozás után személyesen egyeztetünk az anyagokkal kapcsolatban. Megszületik a döntés a cserép színéről, valamint az ereszcsatorna színéről is. Közösen döntünk a nyílászárók nyitásának irányáról, a bejárati ajtó és a beltéri ajtók típusáról. Ezekre azért van már ekkor szükség, mert időnként a szállítási idő hosszúra nyúlhat – így viszont még ezzel számolva is időben meg fog érkezni minden.

Az építkezés ezután látványosan megindul. 3-4 hónapig számodra különösebb teendő nélkül, minden zajlik a tervek szerint.

Helyszíni egyeztetés

A válaszfalak elkészültével van szükség újabb egyeztetésre – a helyszínen. Ekkor lesz szükség az előzetes konyhabútor-tervekre, hogy meg tudjuk határozni az elektromos és gépészeti kiállásokat (mosogatógép helye, mosógép helye, sütő helye, tűzhely helye). 

Célszerű a fürdőszobákat is átgondolni, elsősorban a burkolás és a csaptelep miatt, amelyek meghatározzák, hogyan készítsük el a dugalj- és lámpa-kiállásokat. Jó, ha előre tudod, hogy hány dugaljra lesz szükség, és hogy hova kerüljenek majd a kapcsolók.  

A riasztóval kapcsolatban sem árt már ekkor egyeztetni, hogy a villanyszerelő időben tudja, hol lesz szükség mozgásérzékelőre, kamerára. És jó, ha a kerti elektromos kiállások helyével kapcsolatban is van már elképzelés. 

3. Az utolsó lépések és az átadás

A burkolási munkákhoz érve a burkolóval már csak a fuga színét kell kiválasztani. Ha a hidegburkolat és a melegburkolat is az általunk javasolt partnernél kerül kiválasztásra, akkor a kiszállítással kapcsolatban is intézkedünk.

Az utolsó lépések egyike a belső és a külső színek meghatározása. Az építkezés végeztével a hatósági bizonyítvány iránti kérelem benyújtására van még szükség – amiben ügyfeleink szintén számíthatnak a segítségünkre. 

Átadás előtt teljes nagytakarítást végzünk. Tudjuk, mennyivel jobb érzés a már tiszta otthonba belépni. 

Az építési tevékenység lezárásakor a naplóban rögzül a műszaki átadás-átvételi eljárás is. Az elkészült házra 3 év teljeskörű és 10 év szerkezeti garanciát vállalunk.

Tedd meg most az első lépést álmaid otthona felé! 
Vedd fel velünk a kapcsolatot, és vágjunk bele együtt új családi házad megépítésébe!

Ahol jelen vagyunk