Check-list az alaprajzhoz: Erre figyelj mindenképp!

Check-list az alaprajzhoz: Erre figyelj mindenképp!

Új otthonod megteremtésének egyik legelső lépése egy alaprajz elkészítése vagy elkészíttetése. Ha saját magad látsz ennek neki, akkor különösen nagy segítséget jelenthet számodra ez a bejegyzés! De ha másra bízod az alaprajz elkészítését, akkor is jól jön ez a check-list arról, hogy mire figyelj oda mindenképp az alaprajzzal kapcsolatban!

A család többi tagját is kérdezd meg! 

Érdemes azzal kezdeni az alaprajz készítését vagy ellenőrzését, hogy alaposan végiggondoljátok, hogyan néznek ki a mindennapjaitok! Hogy néz ki a napi rutin? Milyen szokásaitok vannak?

A legapróbb részletekre is figyeljetek: hol tartjátok a lakáskulcsot, hogyan pakoltok ki nagyobb bevásárlások után az autóból, hányan szoktátok egyszerre nézni a tévét, mennyi helyre van szükségetek a reggeli készülődéshez, és így tovább. Ezek alapján fogjátok tudni meghatározni, hogy az egyes helyiségekben mennyi helyre van szükség, vagy hogy milyen bútoroknak kell elférniük.

Méretarány

A méretarány (tehát az arányos kicsinyítés) kulcsfontosságú az alaprajzokon. Ha nem méretarányos a rajz, az nagyon sok galibát szülhet, könnyen tévútra vezethet. 

Egy egyszerű példa: a családi házak téglából készült tartófalai 38 cm vastagok és ehhez hozzáadódik még 12 cm szigetelés, a válaszfalak pedig karton esetében 10 cm, tégla esetében pedig 12 cm vastagok. Ha az alaprajz nem méretarányos, akkor nem fogod látni, hogy ezek a falvastagságok pontosan mennyit csípnek le az alapterületből.

De ennél szembetűnőbb problémákat is szülhet, ha nem méretarányos az alaprajz: ha például a hálószoba fele akkora, mint a nappali, de az alaprajzon ez nem látsz, az ellehetetleníti a pontos tervezést.

Pontosan ezen problémák elkerülése miatt ajánlott, hogy a kivitelező gondoskodjon az építész tervdokumentációkról, köztük az alaprajz megtervezéséről is.

Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kereshetsz meg mondjuk minket egy már kész alaprajzzal – de ebben az esetben különösen fontos, hogy odafigyelj minden fontos részletre!

Tájolás

Az alaprajzon fel kell tüntetni a tájolást. Ez fog segíteni abban, hogy gondolni tudj a helyiségekbe jutó természetes fény mennyiségére. Ez a rezsiköltségek és a lakás hangulata miatt is fontos!

Praktikus, ha a leggyakrabban használt szobákba jut a legtöbb napfény. Tanácsos, hogy a nappali, az étkező, a dolgozószoba és a terasz (!) a déli, délkeleti oldalon legyen. Ezzel szemben a hálószoba jó, ha keleti fekvésű, hiszen a napfelkeltére ébredni sokkal kellemesebb.

Közösségi és privát terek

Arra is figyelj leendő otthonod elrendezésével kapcsolatban, hogy világosan elhatárolódjanak egymástól a közösségi és a privát terek (vagy ha úgy jobban tetszik: a nappali és az éjszakai zóna). Ez egy olyan praktikus tanács, amit ha megfogadsz, akkor észrevétlenül ugyan, de nagyon sokat jelent majd a mindennapok során.

Éppen ezért fontos, hogy már az alaprajzon fel legyen tüntetve az egyes helyiségek leendő funkciója. Ekkor még nem késő javítani! Utólag viszont már jóval nehezebb a hálószoba privát jellegét megőrizni, ha nem különül el eléggé a közösségi terektől.

Nyílászárók jelölése

A jó alaprajzokon negyedkörívvel van jelölve az ablakok és az ajtók nyílásának iránya. Ez azért fontos, mert így lehet pontosan számolni többek között a melléjük kerülő bútorok elhelyezésével (és nem utólag derül ki, hogy az ajtót nem lehet teljesen kinyitni például egy szekrénytől).

A nyílászárók pontos jelölése mellett az is fontos, hogy a fűtőtestek, kapcsolók, csapok, lefolyók pontos helye és mérete is világosan látszódjon. Ez helyigény és a további tervezés szempontjából sem elhanyagolható.

Konyha és étkező

A konyhára és az étkezőre külön figyelmet kell fordítani! 

A konyha tervezésekor nagyon figyelj arra, hogy hol lesznek a víz- és áramforrások. A hűtő, a tűzhely és a mosogató elhelyezése szempontjából is fontos tisztában lenni ezekkel, de egyébként is megkönnyíti a tervezést, ha nem a sötétben tapogatózol ezzel kapcsolatban.

Az étkező pedig igazi mumus tud lenni: mekkora legyen, hogy beférjen az étkezőasztal, és mindenki kényelmesen körbe is tudja ülni? A legjobb, ha úgy számolsz, hogy minimum 60 cm, de inkább 75 cm maradjon az asztal és a fal között. 

És szintén nem elhanyagolható, hogy a mellékhelyiség nem nyílhat egybe a konyha-étkező helyiségekkel!

Garázs

Végül, de nem utolsósorban, a garázzsal kapcsolatban is van egy fontos tudnivaló!

Ha garázs is a ház részét fogja képezni, akkor biztonsági okokból lényeges, hogy a lakótértől elválassza egy „zsilip helyiség”. 

Ha saját magad készítesz alaprajzot, akkor mindenképp figyelj a fentiekre! 

Ha pedig kézhez kapsz valakitől egyet, akkor használd ezt a cikket amolyan check-list gyanánt: ha az itt felsoroltak nem stimmelnek az alaprajzon, akkor jobb, ha másik szakembert keresel.

Ránk számíthatsz a tervezés minden fázisában, így az alaprajz készítését is ránk bízhatod, ha el akarod kerülni az összes bosszúságot, amit ez okozhat.

Ide kattintva több házunkat is megtekintheted lapozgatva köztük, és ötletadó alaprajzokat is letölthetsz, ha inspirálódni szeretnél, vagy tájékozódni kicsit a munkáinkról.
Itt pedig felveheted velünk a kapcsolatot, ha új otthonod megteremtéséhez keresed a legjobb kivitelezőt!

Ahol jelen vagyunk