Már a családi ház tervezésénél gondolj

Már a családi ház tervezésénél gondolj a kertre is!

Hol lesz a kerti csap és a jacuzzi?

Egy családi ház felépülését gondos tervezés előzi meg. Ám nem szabad csupán a házra koncentrálni, fontos, hogy már ekkor gondolj arra is, hogy milyen kertet szeretnél! Számos olyan eleme lehet a kültereknek, amelyek kialakítására már az építkezés korai szakaszaiban gondolni kell!

Jó, ha a családi ház tervezése kéz a kézben jár a kert tervezésével

Biztosan több oka is van annak, hogy úgy döntöttél, családi házat szeretnél. Az okok között szerepelhet például, hogy szeretnél egy saját kis kertet. 

Fontos azonban, hogy már a ház tervezésénél gondolj a kert tervezésére is! Így elkerülheted, hogy utólag kelljen költséges átalakításokat végezni. Már az építkezés kezdetekor tudnod kell, hogy milyen munkálatokra van szükség ahhoz, hogy ne csak a ház legyen olyan, amilyet megálmodtál, hanem a külterek is! 

Kerttervezés: Hogyan csináld?

A kerttervezés első lépése, hogy határozd meg, milyen funkciókat fog betölteni a kert az életedben. 

Főleg praktikus tereket szeretnél kialakítani (kocsibeálló, grillező, árnyékos pihenő rész, játszótér a gyerekeknek stb.)? Netán növényeket, zöldséget, gyümölcsöt fogsz termeszteni? Vagy esetleg szépen ápolt gyepet szeretnél mindenhol a ház köré? 

Ha ezt a kérdést megválaszolod, könnyebben fog menni a konkrétumok kitalálása is. Szeretnél fákat, cserjéket, sövényt, virágágyást? Ha igen, akkor hova? Hová szeretnél majd burkolatot? Hol lesz a sufni, hol lesz kialakítva hely bográcsozáshoz? Mindezekhez praktikusan hol kell, hogy legyen kerti csap és kültéri lámpa?

Gondolj a tájolásra is! Az árnyékosabb részeken (északnyugat) kevesebb növény képes megélni. És ne oda tervezd az hűsölésre alkalmas pihenő részét, ahol mindig napsütésre lehet számítani (délkelet)!

Árnyékolás

Az árnyékot adó elemek amellett, hogy védenek a nap fényétől és melegétől, a külterek dizájnját is meghatározzák. De nem csak ezért érdemes már a tervezés legelső pillanataiban gondolni az árnyékolásra! 

Arról, hogy hova és milyen teraszt szeretnél, illetve, hogy napernyővel és napvitorlával vagy például épített pergolával fogsz árnyékolni, azért is fontos időben dönteni, mert alapvetően meghatározhatja az építkezés minden további lépését.  

Sőt, energiafelhasználás, hőszigetelés szempontjából sem mindegy, hogy milyen lesz az árnyékolás! A nyári forróságban a terek hűtése kifejezetten költséges lehet. Ha megfelelő árnyékolással el tudod érni, hogy ne forrósítsa fel a beltereket a Nap, azzal rengeteg energiát megspórolhatsz.

A megfelelően kialakított árnyékolás tehát több szempontból is jó befektetés. Segít mérsékelni a hőszabályozásra fordított költségeket, a felhasznált energia mennyiségét csökkentve környezetbarát és fenntartható, ezáltal pedig az ingatlan értékét is növeli (főleg, ha tényleg egy igazán stílusos megoldásról beszélünk).

(Ha 2023. február 28-a előtt kötsz velünk szerződést, akkor 1.5 millió forintot megspórolhatsz az árnyékolás árából! Kattints a részletekért!)

Egy kis luxus a kertben

Azon gondolkoztál már, hogyan fogja szolgálni a kerted a pihenést, a kikapcsolódást, a feltöltődést? Hogy hogyan fogsz tudni otthon is wellnessezni?

Szeretnél például medencét? Vagy egy szuper jacuzzit? Esetleg szaunát a kertbe? És pontosan hova? Közel a teraszhoz, hogy rögtön a házból kilépve el tudj merülni az élvezetekben? Vagy inkább a kert egy távolabbi pontjára, hogy semmi ne zavarhassa meg a nyugodt pihenést?

Érdemes ezeket a kérdéseket is időben tisztázni, mivel ezek is olyan dolgok, amik nagyban befolyásolhatják az építkezés sok lépését. 

Mindent összevetve: már a családi ház tervezésénél gondolj a kertre is! Semmit ne bízz a véletlenre, hogy az építkezés minden lépése álmaid otthonának felépítéséhez vezessen! És persze válassz egy szuper generálkivitelezőt, akire minden fontos kérdésben számíthatsz! Válaszd az Evident Home-ot!

Ahol jelen vagyunk