6 kérdés, amit fel kell tenned

6 kérdés, amit fel kell tenned a generálkivitelezőnek

Ha építkezel, biztosan Te is azt szeretnéd, hogy minden flottul menjen. Van néhány dolog, amit nem árt ennek érdekében tisztázni a generálkivitelezővel. Nézzük, melyek azok a kérdések, amelyekre ha nem kapsz választ, abból könnyen baj lehet!

1. Mit tartalmaz az árajánlat, mi van benne az árban? 

Amikor ajánlatot kapsz egy kivitelezőtől, mindig alaposan olvasd át, hogy mit is tartalmaz! Minden benned megfogalmazódó kérdést tegyél fel, hogy tiszta és világos legyen, mi van benne az árban.

Ne fogadd el az ajánlatot, és ne írj alá semmit anélkül, hogy tudnád, pontosan miért is fizetsz, hogy mit kapsz majd a pénzedért! Benne van például az árban a tervdokumentáció elkészítésének költsége is? 

Nem baj, ha maga az árajánlat nem részletez tételesen mindent, de a műszaki tartalomban mindennek benne kell lennie, ami az ár részét képezi. 

Amiről szóban egyeztettek, az legyen írásban is rögzítve! És ez nem csak az építőanyagokra vonatkozik, hanem minden jellegű munkára és az egyéb szükséges eszközökre is. Ne csak az legyen rögzítve, hogy ki és milyen építőanyagot szerez be, hanem például az is, hogy ki gondoskodik a sittes konténerről vagy hogy ki fog az építkezés befejeztével kitakarítani

Összegezve tehát: amikor az alaprajz alapján elkészített árajánlatot kézhez kapod, ne csak a végösszeget nézd! Kérdezd meg, hogy pontosan mi van benne ebben az árban, és ez legyen rögzítve írásban is!

2. Mi az, ami nincs benne az árban, de számolni kell vele?

Ha egy jó és lelkiismeretes kivitelezővel beszélgetsz, akkor talán rá sem kell kérdezned, mert magától is jelzi, hogy mi az, amit viszont nem tartalmaz az árajánlata. A lényeg, hogy így tudod tisztázni azt, hogy:

Összesen végül mennyibe fog kerülni a kész ház?

Ha azt már tudod, hogy mi van benne az árban, amiről az ajánlat szól, akkor azt is mellé kell tenned, hogy mi az, ami nincs benne, de szükség lesz rá: a különböző pótmunkák díja, a konyhabútor és az árnyékolás költségei, a külső-belső nyílászárók felára, vagy épp a közmű bekötésének díja. 

Ezeket az árakat is kikalkulálva fogod tudni kiszámolni azt, hogy végül pontosan mennyibe is fog kerülni a kész ház.

3. Tud mutatni néhány képet korábbi munkáiról?

Persze ne az ajánlatadás pillanatában fogalmazz meg először kérdést! Már a kapcsolatfelvétel után, az első érdemi egyeztetésnél kérdezd meg a generálkivitelezőt, tudna-e mutatni párat korábbi munkáiból!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ez mennyire fontos! Nem az fog árulkodni valakinek a szakértelméről, a hozzáértéséről és a munkájáról, hogy mit ígér, hanem az, ahogyan elvégzi a munkáját. Erről pedig egy kivitelező esetében csak úgy lehet meggyőződni, ha megfigyeled alaposan azokat a házakat, amelyeket korábban épített. 

Ezt megteheted akár személyesen is, ha ellátogatsz az adott házhoz! Megnézhetsz olyan házat is, amelyik még nincs teljesen kész, hogy a munka más fáizásaiba is bepillantást nyerj. De ha erre nincs lehetőséged, akkor is kérj képet a munkafolyamatokról is, hogy azt is lásd, ami a felszín alatt van!

És figyeld meg azt is, hogyan beszél a kivitelező a korábbi munkáiról! Aki jó szívvel mutat referenciát (esetleg ő maga ajánlja fel, hogy mutat), annak valószínűleg nincs takargatnivalója, mert fontos számára a minőségi munkavégzés. Ezzel szemben, annál, aki minden korábbi projektjével kapcsolatban kifogásokat keres, hogy azok miért nem sültek el jól, annál vélhetően van valami gond.

4. Hány év garanciát vállal?

Természetesen ennek is szerepelnie kell a szerződésben vagy az ajánlatban, de nem árt, ha külön is rákérdezel, hogy hány év garanciát vállal a kivitelező.

Jó, ha tudod, hogy a jogszabály 3 év teljeskörű és 10 év szerkezeti garancia vállalását írja elő. Aki ezt nem veszi figyelembe, és kevesebbet mond, azzal nem érdemes szerződni.

Fontos, hogy tisztában légy a jogaiddal! De nem is csak ezért fontos a garancia! Gondolj csak bele: aki nem akarja még az előírt ideig sem vállalni a felelősséget a munkájáért, az jó eséllyel ő maga sincs meggyőződve arról, hogy jó, amit csinál.

5. Milyen ütemterv szerint halad majd az építkezés?

Amivel kapcsolatban szintén nagyon fontos, hogy kérdezz, az nem más, mint az ütemterv. Felteheted azt a kérdést is, hogy mikorra lesz kész a ház?, de fogadd el, hogy erre azonnal nem kaphatsz pontos választ, csak egy hozzávetőleges dátumot. Ahhoz, hogy valóban megkapd a kulcsokat a nagyjából belőtt dátumhoz közeli időpontban, ütemtervre van szükség, ami menet közben diktálja a ritmust. A kiszámíthatóság érdekében a legjobb, ha hetekre lebontott ütemterv készül. 

A lényeg, hogy legyenek határidők, hogy tudd, mit, milyen határidővel vállal a kivitelező. A kifejezetten lelkiismeretes szakemberek kötbér vállalással szerződnek, ami valóban garantálja, hogy tartani fogják a határidőket.

Az ütemtervbe a Te feladataidat is be lehet illeszteni, hogy tudd, Neked milyen kötelességeid vannak, és hogy minek mikor van itt az ideje.

Ezekre a részletekre javasolt rákérdezni, és a válaszok alapján már Te is tudni fogod, hogy mikorra időzítheted majd a költözést.

6. Milyen engedélyeket kell beszereznem?

Sokaknak igazi mumus a szükséges engedélyek beszerzése és a kötelező papírmunka elvégzése. Tény, hogy a hivatalos ügyek intézése nem megy mindig gördülékenyen, de ha ezzel kapcsolatban is egyeztetsz a generálkivitelezővel, máris sok lépéssel előrébb leszel!

Tisztázzátok, miről gondoskodik ő, és mi az, aminek Neked kell utánajárnod! Bátran kérdezd meg tőle, hogy hol indulj el a rád eső rész elintézésében! A kivitelező tapasztaltabb nálad, így szerezz be tőle minden fontos információt. Ő tudni fogja hiánytalanul a szükséges engedélyek listáját és a vonatkozó előírásokat és jogszabályokat. Közös érdeketek, hogy minden hivatalos hozzájárulás és jóváhagyás időben meglegyen.

És ha már a papírmunkánál tartunk. Az elektronikus építési napló is megér egy kérdést. Egyszerű bejelentésnél nem kötelező az e-építési napló vezetése, de ajánlott. Itt lehet ugyanis nyomon követni minden fontos adatot és információt.

A naplóban adhatod át hivatalos úton a munkaterületet és itt történik az építkezés lezárásaként a műszaki átadás-átvételi eljárás is. Ezen kívül minden napról bejegyzést kell rögzíteni a naplóban. Úgyhogy nyugodtan kérdezz rá a napló vezetésére is, ha úgy adódik!

Mi szeretnénk, ha feltennéd Nekünk ezt az 6 kérdést, mert az azt jelentené, hogy minket választottál, hogy megépítsük álmaid otthonát! 
Kattints ide, és vedd fel velünk a kapcsolatot, hiszen Neked is jár egy prémium minőségű családi ház!

Ahol jelen vagyunk