#SZAKMÁZUNK: A burkoló

#SZAKMÁZUNK: A burkoló

Egy új ház megépítésekor (vagy felújításkor) a felületképző szakember munkája igen látványos. Elvégre a burkoló az, akinek a munkája alapvetően meghatározza egy otthon stílusát, hangulatát. Érdemes ezért kicsit jobban tisztában lenni a burkolók által végzett munka hátterével. #SZAKMÁZUNK rovatunk legújabb bejegyzésében ezért a burkoló szakmát járjuk kicsit körül!

 

Mit csinál a burkoló?

Nem egyszerű feladat az összes szakmát összeszedni, amelynek képviselőire szükség van egy építkezéskor. A kőműves, az ács vagy a festő talán mindenkinek eszébe jut, de a burkolót már kevesebb szokták az elsők között megemlíteni. Pedig alapvetően meghatározza a belterek hangulatát az, hogy milyen munkát végez a burkoló.

De mit is csinál egészen pontosan egy burkoló? Melyek a legfontosabb burkolási munkák?

Ha pontosan és alaposan szeretnénk fogalmazni, akkor a válasz nem merülhet ki annyiban, hogy a burkoló csempézést és járólapozást végez. Egészen pontosan a burkoló feladatai közé tartozik:

  • az aljzatelőkészítés és az aljzatképzés;
  • a kád oldalának falazása;
  • épített zuhanyzók létrehozása;
  • belépők, térelválasztó falak, épített pultok és polcok, valamint lépcsők kialakítása;
  • alapfelület előkészítése és alapozása;
  • alapfelület kiegyenlítése;
  • vízszigetelés kialakítása;
  • burkolatok ragasztása falra és padlóra;
  • rugalmas hézagkitöltés;
  • és a fugázás.

Miért felel egy burkoló?

Leegyszerűsítve a fenti felsorolást, azt mondhatjuk, hogy egy burkoló a burkolatok szakértőjeként minden szempontból felelős egy házban a padlólapok és falicsempék elhelyezéséért: hogy az sima, egyenletes és lapos legyen. Nem ritka az sem, hogy komplett fürdőszobai vagy konyhai kivitelezést lehet rájuk bízni.

Mindehhez egy burkolónak nem csak szaktudással, de megfelelő eszközökkel is rendelkeznie kell. Például hogy a megfelelő méretben formára tudja vágni az anyagokat, vagy hogy, ha szükséges, akkor helyreállítási munkát tudjon végezni a felületeken.

A burkolás funkcionális és esztétikai szerepet is betölt. A burkoló munkájának eredménye igen látványos (ha úgy tetszik: mindig szem előtt van), ezért különösen fontos, hogy értse a dolgát. Nem véletlen, hogy sok helyen egyre inkább kibővül a burkolói munkakör (igaz, ezzel szemben sok helyen a burkolók hatáskörének csökkenése is látható). 

Hideg- és melegburkolás

A burkolásnak két típusát különítjük el, annak függvényében, hogy hol történik: kültéren vagy beltéren. 

A kültéri és a beltéri burkolás között különbséget tesz a munka során használt anyag fajtája is. Kültéren a kemény, masszív, ellenálló anyagok (például kerámia vagy agyag) használata jellemző, míg beltéren jellemzően a lágyabb anyagoké (például PVC, linóleum vagy tapéta) – kivétel ez alól a konyha és a fürdőszoba. 

Így különíthetjük el egymástól a hideg- és a melegburkolást.

 

Hidegburkolás

A hidegburkolás csak az előző század végén különült el a kőműves munkától. Ekkor kezdtek megjelenni azok az új anyagok és technológiák, amelyek szakszerű és igényes alkalmazásához új szaktudásra volt szükség. Ma már nem malter, hanem különféle ragasztók rögzítik a csempéket. Ma már különféle fal- és padlófűtő rendszerek kerülnek beépítésre, amelyek meghatározzák a burkolás mikéntjét. Ezek olyan új ismereteket kívántak és kívánnak meg, amelyek a hidegburkolást önálló szakmává alakították.

A hidegburkolás a csempézési, járólapozási, térkövezési munkálatokat jelenti. Jellemzően járólapok, csempék, kövek, esetleg gránit vagy tégla az az anyag, amivel a hidegburkolók dolgoznak.

Egy hidegburkoló akkor végezte el profi módon a munkáját, ha nincs kiemelkedő vagy besüllyedő rész a felületen, amelyet létrehozott.

 

Melegburkolás

Korábban csak a PVC vagy a padlószőnyeg lehelyezése jelentett melegburkolást, mára azonban jelentősen bővült azon anyagok listája is, amivel egy melegburkoló dolgozik.

Ahogy elterjedtek a laminált parketták és a szalagparketták, valamint ezek vizes helyiségbe, illetve padlófűtéshez való változatai is, úgy változott az a tudás is, amivel egy melegburkolónak rendelkeznie kell. Arról is nem is beszélve, hogy vannak a melegburkolatoknak más, kevésbé ismert fajtái is, mint amilyen például a garázsokban és műhelyekben használatos műgyanta bevonat.

Egy szó, mint száz: a melegburkolói is egy folyamatosan változó szakma az új anyagoknak és technológiáknak köszönhetően.

 

Ahogyan az a köztudatban is él, egy építkezéshez (vagy felújításhoz) mindig nehéz elérhető, jó szakembereket találni. Nincs ez másképp a burkolókkal sem. Ezért mi arra biztatunk, hogy ha építkezés előtt állsz, inkább kérd generálkivitelező segítségét, aki biztosítani tudja a jó szakembereket! 

Ha pedig biztosra akarsz menni, válaszd az Evident Home-ot! Válassz minket!

 

#SZAKMÁZUNK rovatunk további részei:
A kőműves
Az ács
A festő

Ahol jelen vagyunk