A szeglemezes tetőszerkezetek kora

Az első lakhelyek csak tetők voltak: valamilyen természetes anyagból fordított “V” alakban őseink összeraktak egy kis menedéket pálmalevélből, nádból, vagy ami a kezük ügyébe akadt. Ez az építési elv él tovább napjainkban is az egyik legelterjedtebb tetőformában: a nyeregtetőben. Védelmet nyújt az időjárás viszontagságai ellen és az épület utolsó szintjeként lezárja a teret. Hosszú idő alatt, szinte, önálló művészeti ággá fejlődött a tetőácsok munkája, akik fantasztikus formai és műszaki megoldásokat dolgoztak ki a különféle megrendelői kérések teljesítésére. Igazán költséghatékony megoldást a tetőfedésben azonban csak a rácsos szerkezetek megjelenése hozott.

A hagyományos ácsolat esetében a méretre vágástól az összeszerelésig minden művelet a helyszínen kerül elvégzésre, ez pedig meglehetősen időigényes folyamat. Ráadásul a fatelepek fix méretekben szállítanak, így az anyagveszteség is jelentős lehet, ha a ház méretei pont “rosszul” jönnek ki. A szeglemezes szerkezet legtöbb részét gyárban állítják elő és mérik le, majd a helyszínre szállítva az egyes elemeket, már csak össze kell állítani a kész tetőt. Nagy teherbíró képességű, kifejezetten pontos szerkezetet. Nagyobb fesztávokat – akár 25-30 métert – is könnyedén áthidalhatunk vele és a faanyagokban már gyárilag gondoskodnak gombaölésről és tűzgátlásról. A technológiából fakadóan kevesebb faanyagot igényel, és a kivitelezés kevesebb hulladékkal jár, amivel nem csak a környezetünknek kedvezünk, de a pénztárcánknak is. 

Fakapcsolati kötőeleme, két oldalról a fába préselve, roncsolásmentes kapcsolatot biztosít a faszerkezetek rúdjai közt. A szeglemezes rácsos tartók alkalmazásával egyszerű és bonyolult tetőidomok egyaránt könnyen elkészíthetők. A szilárd födém elhagyható, a zárófödém a rácsrudak alsó övére szerelt álmennyezet. Ezzel a megoldással újabb jelentős tételt pipálhatunk ki a költségvetésben.

Kizárólag ezt használjuk az építkezéseinken, mert a kivitelezés előre tervezhető és elképesztően gyors. Az ÉMI minősítésének köszönhetően, az esztétikus megjelenés mellett, egyszerre garantálja a magas minőséget és az ebből fakadó biztonságot.

Ahol jelen vagyunk