Új szereplők az otthonteremtési- és felújítási

Akik a közeljövőben szeretnének lakást vásárolni vagy építkezni, minden bizonnyal követték a híreket az állam nyújtotta otthonteremtési lehetőségekkel kapcsolatban, azonban 2021 januárjától újabb elemekkel bővült a paletta. A jogosultságok, támogatási összegek, futamidők és feltételek megszaporodásával egyre átláthatatlanabb, hogy miben gondolkozhat az ember. Igyekszünk helyre tenni a különböző konstrukciókat, hogy segítsük az eligazodást és megkönnyítsük a döntést.

CSOK

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény meglévő és jövőben születendő gyermek(ek) után járó, vissza nem térítendő, lakáscélú állami támogatás. Új vagy használt lakás vásárlására, építkezésre, bővítésre lehetett eddig igényelni, mostantól többgenerációs ház kialakítására is elérhető. Meglévő gyerek után bárki, vállalt gyerek után házaspárok kaphatják meg. Az elbírálásnál – többek között – kizáró tényező a NAV-tartozás, TB-jogviszony hiánya, és például az ingatlan minimális alapterületére is vannak megkötések.

Mértéke: max. 10 millió forint

Falusi CSOK

Olyan kistelepüléseken vehető igénybe, ahol a lakosságszám 2003-hoz képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag, és így rajta van a Magyar Közlönyben megjelent preferált kistelepülések listáján. Január 1-től bővült ezek köre, szóval érdemes újra ránézni. Csak használt lakások vásárlásakor, vagy meglévő ingatlan bővítésére és korszerűsítésére használható fel. Az egyik legnagyobb rizikó benne, hogy használt lakás vásárlásakor az értékbecslő által meghatározott forgalmi értéket legfeljebb 20%-kal haladhatja meg az ingatlan vételára.

Mértéke: max. 10 millió forint

CSOK hitelek

A kétféle CSOK támogatás mellé kedvezményes hitelt lehet igényelni, melynél eltérő a támogatás mértéke, de a kölcsön lejártáig mindkettőnél fix 3 százalék a hitelkamat. A kapott összeget – a CSOK-tól függően – lakásvásárlásra, építésre, bővítésre, vagy korszerűsítésre lehet fordítani. Az elbírálási szempontok teljes egészében megegyeznek a klasszikus CSOK támogatásnál és a falusi CSOK-nál is érvényben lévőkkel. Fontos azonban tudni, hogy mivel hitelről van szó, ezért a folyósító banknak hitelképesnek kell minősítenie az igénylőket.

Mértéke: max. 15 millió forint

Babaváró hitel- és támogatás

20 éves futamidejű szabadfelhasználású kölcsön, mely akár támogatássá is átalakulhat. Amennyiben az igénylőknek 5 éven belül gyermekük születik, a konstrukció a futamidő végéig kamatmentes lesz. Ha a futamidő alatt megszületik a második gyermek, akkor elengedik a tartozás 30%-át, harmadik gyerek után az egészet. Kizárólag házaspároknál jöhet szóba és további feltétel, hogy a pár hölgy tagja 41. évesnél fiatalabb kell legyen. A bank ebben az esetben is ellenőrzi a megfelelő jövedelmet, munkaviszonyt a hitelbírálatnál.

Mértéke: max. 10 millió forint

Áfa-visszatérítés

Egyes kistelepülésen történő építési telek megvásárlásáról, építés, bővítés, korszerűsítés költségeiről kiállított számlák 27%-os áfája, de maximum 5 millió Ft visszaigényelhető. A preferált települések a Falusi CSOK-hoz kapcsolt listán találhatók. Építkezés esetén elvárás, hogy az ingatlan alapterülete ne haladja meg lakás esetén a 150, míg ház esetén a 300 négyzetmétert!

Mértéke: max. 5 millió forint

Áfa-csökkentés

A 150 négyzetméternél kisebb újépítésű lakások és a 300 négyzetméternél kisebb újépítésű házak vásárlása esetén kedvezményes, 5 százalékos áfa lépett érvénybe. Ez a 2022 végéig megkezdett építkezésekre vagy a 2021. január 1-től megvásárolt ingatlanokra vonatkozik.

Jó hír, hogy még ezt az 5 százalékot is vissza lehet igényelni, amennyiben CSOK támogatott a család a vásárláskor.

Illetékmentesség

Szintén idei újítás, hogy lakásvásárlás esetén, nem kell megfizetni a jelenleg 4%-os illetéket. Ez a könnyítés csak a CSOK támogatással élőknek jár, azaz valamennyi személyi és ingatlanra vonatkozó körülményt vizsgálnak a megítéléskor, ami a CSOK-hoz is kapcsolódik.

Lakásfelújítási támogatás

Ha a gyermeket nevelő, váró szülő elégedett jelenlegi otthonával, és csak egy kis frissítésre, korszerűsítésre vágyik, annak is van megoldás. Érdemes gondosan számolni az egyes tételekkel, mert az elérhető támogatás összege fele-fele arányban munkadíj és anyagköltség kell legyen, így a két költségelem eloszlása nagyban befolyásolja a támogatás összegét. Nagy hátránya, hogy a pénzt a Magyar Államkincstárhoz benyújtott számlák alapján csak utólag kapja meg az igénylő.

Mértéke: max. 3 millió forint

 

Reméljük, az összegyűjtött információk jó kiindulási pontot adnak azoknak, akik építési, felújítási tervekkel vágtak bele az évnek. Az adatok tájékoztató jellegűek, gondolatébresztő céllal válogattuk össze őket. Az egyes konstrukciók kiválasztásakor érdemes minden részletnek a megfelelő forrásokban utána olvasni.

Ahol jelen vagyunk