#SZAKMÁZUNK: A kőműves

A kőműves hozza létre az épületek alapjait és legfőbb szerkezeteit. Hagyományosan boltíveket és boltozatokat, lépcsőket épít, elvégzi a külső és belső vakolást, bár ez utóbbit nálunk már külön erre szakosodott szakemberek végzik. Munkája nyomán a papírra vetett tervből valóságos szerkezet lesz, és az épület befejezéséhez szükséges egyéb építőipari burkolási, szerelési, asztalos, festési munkálatoknak is megalapoz.

Épített történelem

A korai Árpád-korban jelentek meg itthon az első kőművesek, akik országszerte segítettek felépíteni a falusi egyházakat, és a nagyobb világi épületeket. Ebben a korszakban a mészhabarcsos kötésű kő- és téglafalazatok rakásához kizárólag ők értettek. A középkorban az építőipari szakemberek is céhekbe tömörültek, melyeknek tagja lenni komoly rangot jelentett. A kézműves céhekben mindenféle szakma képviseltette magát, élükön a kőműves mesterrel. Ők voltak az épületek tervezői is, mivel a különféle szakmák közül a legáltalánosabban képzettnek számítottak. A tervezés mellett később a sokféle szakmát összefogó kivitelezések irányítását is értelemszerűen ők kapták feladatul. Leghíresebb építőmestereink ezen mesterek közül kerültek ki: többek között Ybl Miklós (Operaház), Pollack Mihály (Nemzeti Múzeum) és Hild József (Szent István Bazilika) is kőműves mesterből lett építőmester.

Napjaink feladatai

Családi házaink egyik leglátványosabb fázisa, mikor a falak elkezdenek kinőni a csupasz telekből, végső formát adva az épületnek. Kőműves csapataink nélkül elképzelhetetlen lenne a kivitelezés. Mielőtt téglához nyúlnának már a betont öntik az alapba, miután a vasalatot már a helyére tették. Falaznak, párkányokat, lépcsőket készítenek, lábazatot alakítanak ki. Bár úgy tűnhet, hogy az építkezés e korai szakaszában még nagyvonalúan lehet bánni a precizitással, igazából pont fordítva van. Ha nem centire pontosan dolgoznának, az a későbbiekben minden lépést megnehezítene. Derékszög és függőleges: ezek nélkül a burkolók extra energiát kell fordítsanak a megfelelő felületek kialakítására, illetve az épület statikája is megbillenhet. A válaszfalak, nyílászárók kialakításánál ha minden a terv szerint készül el, akkor biztos lehet benne a megrendelő, hogy kényelmesen tudja majd az ablakot kinyitni. 

Kedvenc szerszámai:

  • fangli vagy fándli, ami a habarcsok kimerítésére és felhozdására szolgál
  • kőműves kanállal dolgozza el az építőanyagot, formálja meg durván a felületet
  • a téglavágóval járdakövek, díszburkolatok, lépcsők, nagyméretű természetes kődarabok és blokktéglák, betonlapok alakíthatók a kívánt méretű darabokra
  • betonkeverőben áll össze a beton, habarcs, vakolat a különféle száraz és nedves összetevőkből
  • a vízmértékkel folyamatosan ellenőrzi magát a kőműves, hogy vízszintes szerkezeteket építhessen

 

#SZAKMÁZUNK rovatunk további részei:
Az ács
A festő
A burkoló

Ahol jelen vagyunk