Erre figyeljünk a kert tervezésekor!

Minden kert egyedi igényeket szolgál ki, így lehetetlen sablon alapján dolgozni. A tervezés és kivitelezés lépései mégis megegyeznek, így biztonságosan kidolgozható egy olyan sorvezető, ami nagy segítségünkre lehet abban, hogy a hosszútávú elképzelésünknek megfelelően rendezzünk otthonunk környezetét. Néhány gondolatban összeszedtük a lépéseket és azokat a részleteket, amikre már a ház építésénél figyelni kell.

Az igények pontos megfogalmazása

Utólag betenni egy kerti tavat a kert közepére sokkal nehezebb feladat, mint előre gondolni arra, hogy egyszer aranyhalakat szeretnénk nevelni a gyerekekkel. Gyepre, konyhakertre, játszótérre, szerszámos kamrára, sziklakertre, kerti világításra is szükség lehet, melyek egy részéhez gépészeti kiállásokat kell kialakítani és villanyt vezetni. 

Tereprendezés

Érdemes úgy alakítani, hogy maximálisan kihasználjuk a kert adta lehetőségeket. Törekedjünk arra, hogy minél több egyenes, vízszintes felületet hozzunk létre, de ez ne járjon túl meredek rézsűkkel, mert ott gondunk lehet a víz eróziójával. Ilyenkor érdemesebb inkább támfalban gondolkozni. Ha a területre nem kerül plusz termőföld réteg, a tápanyagot szerves trágyával vagy komposzttal pótolni kell. Egyre elterjedtebb a vakondháló használata is, ami a talajfelszín alatt legalább 10 cm mélyre kell hogy kerüljön. 

Burkolatok, ágyások kialakítása

Praktikus utakkal, tipegőkkel megoldani a főbb közlekedési útvonalakat a kertben, mert sokat emelnek a megjelenésén, és csapadékosabb időszakban sem fogjuk kitaposni a féltve őrzött gyepet. A burkolatok véglegesítésénél gondoljunk az alattuk átmenő öntözőcsövekre, kábelekre is. Ezeknek érdemes átvezető csöveket elhelyezni a kivitelezési folyamat kezdetekor. Ágyásszegélyeknél a természetes anyagok sokkal barátságosabb és kontúrosabb leválasztásokat eredményeznek. Bontott téglából vagy fából is készülhetnek, de ha a terasznál használt térkövet választjuk, még jobban integráljuk a kertet a házhoz. Fontos és hasznos, ha a gyomokkal is idejében, jóval az ültetések előtt felvesszük a harcot!

Öntözőrendszer vagy kerti csap

Mindkettővel megoldhatjuk növényeink vízutánpótlását, csak a ráfordítani szánt időt és energiát kell alaposan felmérnünk. A kézi locsolással viszonylag sok feladat van, és a vízfelhasználás is lehet pazarló, kiskerteknél mégis optimális tud lenni. Nagyobb, összetettebb kertekben érdemesebb öntözőrendszer telepítésébe fogni, mert nagyon hamar visszahozza az árát. A szórófejek pozicionálásával és a csepegtető csövek okos elhelyezésével pont elegendő nedvesség juthat a növényeinknek, és akkor is megkapják a napi adagjukat, ha elutazunk otthonról.

Növények telepítése

Mindig a talaj- és fényviszonyokat szem előtt tartva válasszunk növényeket! Sövény ültetésekor érdemes több fajtát összeválogatni, lombhullatók és örökzöldek egyaránt legyenek a listán, hogy egész évben legyenek zölden pompázó részletek. Virágokból az egynyáriakat és évelőket az ágyások széléhez, a díszcserjéket inkább belülre helyezzük, hogy könnyebb legyen a gondozásuk, és ne takarják ki egymás elől a fényt. Gyümölcs- és díszfák esetén ügyeljünk a megfelelő ültetési távolság betartására, hiszen kifejlett korukban több méteres lombkoronájukkal el kell férjenek egymás mellett. Emelt ágyásokban fűszernövényeket és zöldségeket is termeszthetünk.

Lehetőségek végtelen tárháza áll rendelkezésre, hogy a kertünk esztétikus és jól használható legyen. Inspirálódni szaklapokból vagy akár közparkokban is lehet, de érdemes körbenézni a környező telkeken is, hiszen az ott működő megoldásokat, egészséges fajtákat biztosan mi is sikerrel alkalmazhatjuk.

Ahol jelen vagyunk