Téli munkavégzés

Sokszor felmerül az építkezőkben, hogy télen kell-e számolni bármilyen leállással a kivitelezés során. Szerencsére a mai technológiáknak – és az utóbbi évek enyhe időjárásának – köszönhetően nagyon ritkán van szükség az építkezés szüneteltetésére. Szinte egész évben tudunk dolgozni, így a vállalt határidőt sem befolyásolhatja nagyon az időjárás.

Magyarországon az utóbbi években a téli átlaghőmérséklet +2-4 fok között alakult, nagyon ritkán fordul elő, hogy huzamosabb ideig fagypont alá esik a hőmérséklet. A szerkezetépítés során használt anyagok fejlesztésekor próbálnak a gyártók lépést tartani az igényekkel, így szinte minden építkezési fázisban megtaláljuk a megoldást a téli kivitelezésre.

Alapozás során fontos, hogy a transzportbeton/mixerbetonnak tartalmazni kell kötésgyorsítót és fagyásgátlót, ezzel -5 fokig nyugodtan betonozhatunk. Mivel kézi betonkeverés során szinte lehetetlen az üzemi minőséget elérni, így ebben az időszakban természetesen csak mixerbetont használunk! 

Falazás során a síkracsiszolt téglák esetében alkalmazható a dryfix ragasztóhab, ami szintén lehetővé teszi a -5 fokos hőmérsékletig a falazási munkát. Egyedül az első sor kialakítása során van szükség magasabb hőmérsékletre, de ott is elegendő az 5 fok körüli nappali hőmérséklet ahhoz, hogy a falazat ágyazatát el tudjuk készíteni.

Tetőszerkezeti munkáknál balesetvédelmi szempontból is fontos figyelembe venni az időjárást. Jeges, havas idő esetében természetesen nem célszerű a magasban dolgozni, de ezen kívül a hőmérsékletnek nincs akkora jelentősége, mint a betonozás során.

Ha a belső munkákat vizsgáljuk, mint például a festés vagy a burkolás, általánosságban elmondható, hogy a kivitelezési idő lassul a lassabb száradási idő miatt. Megfelelő páramentesítés és temperáló fűtés mellett azonban ezekkel a munkákkal sem kell megvárni a tavaszt. 

Összességében: 0 fokig szinte bármilyen munkát el tudunk végezni, de természetesen mindent egy kicsit lassabban. Fontos azonban, hogy a közművek bekötése télen szünetel! A fagyott talaj miatt az ásások nehezebben mennek, így a szolgáltatókkal időben kell egyeztetni a közművek telekre való bekötésével kapcsolatban. Az építtetőknek úgy érdemes ezeket a feladatokat ütemezni, hogy – lehetőleg – ne erre az időszakra essen ezek kivitelezése.

Ahol jelen vagyunk