Ami egy tulajdonosra az építkezés alatt

Az alapozási munkák megkezdéséig a legfontosabb feladat, hogy elkészüljön a telken a víz- és az áramvételi pontok kialakítása. Víz esetében elég lehet akár a fúrt kút is, de ha vízóra és egy kerticsap is kialakításra kerül, az még jobb. Áram esetében két opció van: egy ideiglenes villanyóra kialakítása vagy már a végleges szekrény és mérőóra felszerelése. Mindkét esetben egyeztetünk a szükséges áramigényről. Végleges szekrény esetében fontos kérdés, hogy az építkezés végén szeretnének-e az ügyfelek például H-tarifás mérőórát is, amire a hőszivattyút külön rá lehet kötni. Ebben az esetben, már előre erre alkalmas szekrényt kell telepíteni.

Az alapozási munkákat követően személyesen egyeztetünk az irodánkban az általunk hozott, de válaszható anyagok kiválasztásával kapcsolatban. Fontos döntéseket kell meghozni a cserép- és az ereszcsatorna színéről, a nyílászárók nyitásirányáról, a bejárati ajtó és beltéri ajtó típusáról. Azért szükséges ilyen korán, mert az egyes gyártók szállítási ideje akár 8-10 hét is lehet. Ezt követően körülbelül 3-4 hónapig csak csodálni kell az építkezést, hogy milyen szép ütemben haladunk.

Amikor a válaszfalak elkészültek jön az első helyszíni egyeztetés! Erre az egyeztetésre szükség van a konyhabútor tervekre (felmérni még nem tudja az asztalos a helyszínt, de előzetes tervezés már szükséges), ami alapján meg tudjuk határozni az elektromos és gépészeti kiállásokat (mosogató, mosogatógép, sütő, tűzhely helye). A konyhabútor tervei mellett célszerű a válaszfalazási munkákra a fürdőszobákat is átgondolni. Partnereinknél 3D látványtervek segítségével minden pontosan a helyére tud kerülni. 3D látványtervre a burkolás miatt is szükség van. A legtöbb szaniternek egyedi kialakítása van, így nem mindegy, hogy egy-egy csaptelep vagy padlóösszefolyó milyen típusú, mert más-más módon kell a kiállásokat előkészíteni. A minél komfortosabb későbbi használat édekében, a helyszínen egyeztetjük a szakemberekkel a kapcsoló dugalj- és lámpakiállásokat. Célszerű előre átgondolni, hogy például a konyhába vagy a nappaliba hány dugaljra lesz szükség, és hova kerüljenek a kapcsolók. Mi a villanyszerelési mellékletünkkel segítjük ezt a folyamatot. 

Aki teheti, gondoljon a jövőre is! Érdemes előre egyeztetni a riasztóval kapcsolatban, hogy a villanyszerelőnk elő tudjon készülni az esetleges mozgásérzékelőknek, vagy kameráknak is. Szerencsésebb most a védőcsöveket kialakítani, mint később az új házat újra vésni, hogy a hiányzó vezetékek bekerüljenek. A riasztó mellett a kertet sem árt kicsit átgondolni, mert a kerti elektromos kiállásoknak is optimálisabb ilyenkor helyet találni.

Mire a burkolási munkákhoz érünk, a burkolóval már csak a pontos fuga színeket kell kiválasztani. Abban az esetben, ha a hideg- és melegburkolatok is az általunk javasolt partnernél kerülnek kiválasztásra, a kiszállítással kapcsolatban mi intézkedünk. Egyéb esetben a burkolatok kiszállításáról az Ügyfeleknek kell gondoskodni! (Szerencsére a legtöbb szalon vállalja a kiszállítást is.)

Utolsó előtti lépés a belső és külső színek meghatározása, és végeztünk is az építkezéssel. Az építkezés végeztével a hatósági bizonyítvány iránti kérelem benyújtása marad hátra, de természetesen, ahogy az ÉTDR és E-napló megnyitásában itt is segítünk az Ügyfeleinknek.

Ahol jelen vagyunk