5 tipp az optimális telek kiválasztásához

Van úgy, hogy beleszeretünk egy helybe, egy panorámába, vagy az ikerházas beépítés nem hagy mozgásteret. Ilyenkor adott a telek, és vállaljuk ennek minden következményét. Abban az esetben viszont, ha még nincs lefixálva a telek, célszerű a kivitelezővel közösen bejárni a területet. A tervezés előtti bejárás, meglévő teleknél is fontos lehet, hiszen a tájolás, az alaprajz, a logisztika, mind-mind ennek adottságaihoz igazodik, és ez olykor plusz költségekkel is járhat.

1., Amire mindenképp érdemes figyelni, hogy a közművek legalább az utcában legyenek. Attól függetlenül, hogy sok helyen hallani az ingyenes közmű bevezetésekről, ezek valójában több százezres tételt jelenthetnek! Csatorna hiányában például derítőt kell alkalmazni, amit már a családi ház tervezése során is figyelembe kell venni.

2., Fontos kérdés a telken belüli szintkülönbség! Minden esetben felmérjük a telken belüli lejtés/emelkedő mértékét, hogy ügyfeleinket ne érje meglepetés a szerződéskötést követően. Érdekes része ez a bejárásnak, mert sok esetben szemünk becsaphat! 1-1,5 méteres szintkülönbséget is láthatunk szabad szemmel akár vízszintesnek is. Ennek kezelése, szintbe hozása akár több milliós nem várt költségként szerepelhet majd a végelszámolásnál. Az ilyen eseteket, ha lehet, próbáljuk optimalizálni, és az ügyfeleknek legmegfelelőbb megoldást megtalálni.

3., Néhány esetben probléma lehet a telek megközelíthetősége. Nálunk a műszaki tartalomban – annak érdekében, hogy a legjobb minőséget határidőben tudjuk teljesíteni – olyan megoldások is szerepelnek, amik egyes helyeken nehezen kivitelezhető logisztikai munkát igényelnek. Tetőszerkezetünk szeglemezes rácsos tartói előre gyártott elemekben érkeznek, ami akár 16 méteres elemeket is jelenthet! Természetesen majdnem mindenre van megoldás, nem kell egyből elvetni a kiszemelt telket, de fontos, hogy alaposan megismerjük az adott környéket.

4., Apróságnak tűnhet, és sokszor fel sem figyelünk a jelenlétükre, de akár egy tűzcsap is meghiúsíthatja az építkezést. Pontosabban annak hiánya. Egyes területeken ugyanis jogszabályi követelmény, hogy megfelelő távolságban elérhető legyen egy tűzcsap csatlakozási pont.

5., Érdemes minden esetben felvenni a kapcsolatot a helyi építési hatósággal előre, hogy van-e bármilyen megkötés az adott területen. Néhol kötelező egybe építeni a garázst a főépülettel, máshol még a tetőcserép színe is megkötött. A települések arculati szabályzatait minél előbb áttanulmányozzuk, annál nagyobb eséllyel felelünk majd meg nekik. Ezeket az információkat érdemes már az első kivitelezői találkozóra beszerezni, hogy a megfelelő lehetőségekkel mindenki tisztában legyen. Ha bármiben elakadtok a leendő telek kiválasztásával kapcsolatban, az elérhetőségeinket itt találjátok. Keressetek bátran!

Ahol jelen vagyunk